«Темна» земелька

09.07.2010

Надвечір у середу до кабінету Олеся Довгого, секретаря Київради, несподівано завітали співробітники СБУ — проводити обшук. Як повідомляє прес–служба СБУ, слідчі вилучали необхідні документи у службових кабінетах чиновників КМДА, розслідуючи кримінальну справу за фактом несанкціонованих дій з інформацією, що зберігається в електронному вигляді. «Не йдеться конкретно про Олеся Довгого. Йдеться про те, що порушено кримінальну справу за фактом, і в процесі її розслідування було необхідно вилучити деякі документи», — сказав учора на прес–конференції перший заступник начальника Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ Віктор Козлов.

Утім Олесь Довгий, схоже, сприйняв дії слідчих занадто близько до серця. Дізнавшись про обшук у власному кабінеті, він чимдуж прибіг туди із засідання фракції і почав виривати документи з рук слідчих. Самі ж оперативники доповіли: слідство стосується земельних питань.

Згодом Олесь Довгий відчайдушно намагався тримати гарну міну при поганій грі. Відкриваючи засідання Київради, секретар назвав обшук у його кабінеті результатом спільних дій Київради та СБУ і спростував те, що якимось чином заважав слідчим. «Жодних вилучень документів чи інших речей із мого кабінету не відбувалося. Жодного конфлікту чи тим більше протистояння між мною і правоохоронними органами не лише не відбувалося — це повідомлення викликало в мене найбільше здивування, — зазначив Довгий. — Це політичні ігри».

Однак не всі ймуть віри словам Олеся. «Виходить, що він сам у себе проводив обшук? Ну це ж дурниця. Ці події — ще один доказ того, що нинішня київська влада доживає свої останні дні», — прокоментував ситуацію опозиціонер Віталій Кличко.

За словами екс–голови МВС Юрія Луценка, якого цитує «Українська правда», у прокуратурі лежить приблизно 140 справ, пов’язаних із київською владою — більшість із них стосується земельного питання.