Восьминіг проти синього светра

09.07.2010
Восьминіг проти синього светра

Карлес Пуйоль забиває переможний м’яч у ворота німців. (Фото Рейтер.)

Післязавтра перелік національних команд, що здобували Кубок світу, поповниться новим ім’ям. Досі чемпіонським досягненням могли похвалитися представники лише семи країн, у неділю ж увечері до «золотого клубу» приєднаються голландці або іспанці. І якщо для «помаранчевих» це вже третій вихід до фіналу чемпіонату світу, то хлопці з Піренеїв, дворазові чемпіони Європи, позавчорашньою перемогою над збірною Німеччини оформили поки свій найбільший успіх у планетарному масштабі.

Другому півфінальному поєдинку передувала цікава історія, пов’язана з восьминогом Паулем з океанаріуму німецького Обергаузена. Не байдужі до футболу працівники цього закладу напередодні кожного матчу збірної організовували прогноз молюска на результат, і головонога істота щоразу вгадувала переможця, навіть перед поєдинком із сербами вказавши на поразку «бундестіму». Пророкування відбувається так: до акваріума ставлять два контейнери з їжею, на які наліплено прапори двох країн. Яку миску обирає Пауль — та команда й переможе.

Напередодні матчу з Іспанією Пауль потягнувся до «іспанської» тари, шокувавши всю свою країну. Не згодна з прогнозом восьминога канцлер ФРН Ангела Меркель — теж затята футбольна вболівальниця — посперечалася з молюском, передрікши рахунок 2:1 на користь німців.

Окрім переконань глави уряду, країна знайшла іншу щасливу прикмету — синій светр тренера збірної Йоахіма Льова. У всіх матчах на турнірі, коли фахівець його одягав, німці перемагали. Коли ж вирішив уперше поміняти — поступилися сербам. «Я не забобонний, але тренерський штаб попросив мене одягнути цю річ, адже з нею ми багато забиваємо», — розповідав напередодні гри з іспанцями гер Льов.

Але ні светр, ні сама Меркель не вийдуть на поле і не замінять дискваліфікованого баварця Томаса Мюллера, від якого дуже багато залежало в німецькій атаці в попередніх матчах. У середу ввечері напад команди Льова зовсім не нагадував ту злагоджену машину, що «відвантажила» по чотири м’ячі англійцям та аргентинцям. За два тайми можна згадати хіба удар з льоту Тоні Крооса, котрий у другому таймі замінив Петра Троховськи. Обоє марно намагалися замінити 20–річного вундеркінда Мюллера.

«Червона фурія» володіла значною територіальною перевагою, і з часом почала втілювати контроль над м’ячем у голеві нагоди. Стовідсоткові моменти мав Давід Вілья, а Педро Родрігес, якого Вісенте Дель Боске випустив у стартовому складі, виглядав цікавіше за Фернандо Торреса. Саме нападник «Барселони» в другому таймі мав чудовий шанс «організувати» гол у ворота Мануеля Нойєра, але при виході «два в один» Педро заходився обігрувати захисника й не віддав м’яч партнерові, змарнувавши момент. Дель Боске одразу поміняв жаднюгу на Торреса.

На той час рахунок уже був 1:0 на користь іспанців: після подачі кутового свій третій гол у футболці збірної забив каталонський захисник Карлес Пуйоль.

На останніх хвилинах Льов навіть зняв піджак, аби «випромінювання» «магічного светра» було сильнішим. Однак збірна ФРН не спромоглася навіть на повноцінну навалу на ворота Ікера Касільяса. Як і два роки тому у фіналі чемпіонату Європи, піренейцям вистачило єдиного голу, аби здолати німців. «Маншафт» тепер учетверте в історії побореться за бронзу ЧС, хоча кому вона потрібна?

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Другий півфінал

Німеччина — Іспанія — 0:1

Гол: Пуйоль, 73

Німеччина: Нойєр, Фрідріх, Хедіра (Гомес, 81), Швайнштайгер, Озіл, Подольськи, Клозе, Троховськи (Кроос, 62), Лам, Мертезакер, Ж. Боатенг (Янсен, 52)

Іспанія: Касільяс, Піке, Пуйоль, Іньєста, Вілья (Торрес, 81), Хаві, Капдевіла, Хаві Алонсо (Марчена, 90+3), Рамос, Бускетс, Педро (Сильва, 86)

Суддя — Кашаї (Угорщина)

Дурбан, стадіон «Мозес Мабіда», 60 960 глядачів

 

АНТУРАЖ

Супермен за щитами

На початку матчу між іспанцями та німцями на поле стадіону в Дурбані вибіг уболівальник із вувузелою, якого одразу впіймали стюарди й доволі жорстко викинули за рекламні щити, що оточували поле. Бешкетником виявився італієць Маріо Феррі. Він уже не вперше вдається до таких витівок — зазвичай надягає синю футболку з літерою С на грудях (як у Супермена) і доповнює якимось написом. Напередодні «мундіалю» Феррі у схожий спосіб закликав тренера збірної Італії Марчело Ліппі взяти до команди нападника «Сампдорії» Антоніо Кассано.

До речі, на трибунах арени «Мозес Мабіда» залишилися вільними аж дев’ять тисяч місць. Принаймні на них не продали квитки.