Диригент і хлопчики

08.07.2010

Прокуратура Таїланду висунула відомому російському піаністу, диригентові Російського національного оркестру Михайлові Плетньову звинувачення у зґвалтуванні неповнолітнього. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», росіянина заарештували в понеділок, але після внесення грошової застави в розмірі 300 тисяч батів (9 тисяч у доларовому еквіваленті) звільнили з–під варти і перевели під домашній арешт. А вчора суд на прохання обвинуваченого та консульства РФ за додаткові 300 тисяч дозволив Плетньову залишити країну і поїхати з оркестром у світове турне. За умови, що 18 липня підсудний повернеться і знову постане перед служителями таїландської Феміди.

Головне звинувачення, яке висунула росіянину місцева прокуратура, — зґвалтування 14–річного тайського хлопця та сексуальні знущання над жертвою. Окрім того, як повідомляє газета «Паттайя дейлі ньюз», музиканту закидають цілу серію злочинів, пов’язаних із педофілією та дитячою проституцією — зокрема, причетність до створення дитячої порнографії. За цими звинуваченнями піаністу загрожує до 20 років ув’язнення. Якщо ж прокуратура доведе, що серед постраждалих були й діти віком до 13 років, термін може зрости до довічного.

Офіцер поліції Паттайї Омсін Сукканка розповів, що 53–річного Плетньова заарештували в його власному будинку на підставі інформації, отриманої від таїландця Трайпоба Бунпхасонга. 40–річного тайця також звинувачують у знущанні над дітьми та участі у створенні мережі дитячої проституції. Поліція конфіскувала в нього компрометуючі фотографії, на яких видно піаніста.

Сам Плетньов в інтерв’ю «Паттайя дейлі ньюз» підтвердив, що багато років знайомий із Бунпхасонгом, якого знав лише як художника–любителя й не мав жодного уявлення про його підпільний «бізнес». Росіянин запевняє, що на його власному комп’ютері поліція виявила тільки одну «підозрілу» фотографію, де він зображений разом зі знайомим тайським юнаком. За словами Плетньова, цей знімок було зроблено кілька років тому в Швейцарії, і зображеному на ньому хлопцеві на той час було 25 років. Водночас музикант не виключає, що матеріали з дитячою порнографією могли опинитися в комп’ютері без його відома, адже Бунпхасонг нібито міг вільно приходити до нього додому навіть тоді, коли сам піаніст був на гастролях.

Ця справа набула неабиякого резонансу не лише в Таїланді та Росії, адже Михайло Плетньов є музикантом і композитором світової слави, створений ним колектив часто гастролює за кордоном, а самого диригента запрошують працювати з філармонічними оркестрами Лондона, Токіо, Лос–Анджелеса тощо. 1978 року він був відзначений престижною Золотою медаллю імені Чайковського, а 2005 року став лауреатом найвищої американської музичної нагороди «Греммі» за аранжування балету Прокоф’єва «Попелюшка». У Паттайю Плетньов приїздить уже 13 років поспіль, за цей час придбав там два власні будинки, у яких мешкає по кілька місяців на рік і принагідно навчає тайських дітей грі на фортепіано. А можливо, й не лише цьому.

Сам диригент усі «брудні» звинувачення категорично відкидає, називає те, що сталося, «абсурдним непорозумінням» й обіцяє активно співпрацювати зі слідством, щоб «відмити своє чесне ім’я». Тим часом російська преса з’ясувала, що це вже не перший педофільський скандал, у якому «засвітилося» ім’я Михайла Плетньова. Зокрема, кілька років тому під час гастролей Японією батьки місцевого хлопчика звинуватили диригента у домаганні їхнього сина, але тоді інцидент удалося зам’яти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>