НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2010

Хорошковський вшанував вояків УПА

Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський побував із дводенним робочим візитом у Львові. Як повідомила прес–служба СБУ, окрім протокольної зустрічі з підлеглими, керівник спецслужби також відвідав зібрання ветеранів УПА. Хорошковський заявив, що ветерани УПА «також зробили свій внесок у боротьбу за незалежність України», і закликав усіх «забути чвари та непорозуміння минулого, жити в нових реаліях і будувати майбутнє, використовуючи досвід наших дідів і прадідів. Не стільки в плані ідеології, як в плані любові до своєї країни, патріотизму».

Голова СБУ вручив воїнам УПА пам’ятні відзнаки. А деяким — віддав на пам’ять їхні, віднайдені в архівах КДБ, справи, в яких закінчився термін секретності.

Кордон із Росією

Президент Віктор Янукович вніс до парламенту проект закону про ратифікацію угоди між Україною та Росією про демаркацію державного кордону. Про це повідомив сайт Верховної Ради.

«Стоп цензурі!»

Керівник Національної Спілки журналістів України Ігор Лубченко передав голові тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань цензури у ЗМІ Ірині Геращенко звіт, у якому наведено факти тиску на журналістів та порушень українського законодавства щодо ЗМІ у 2010 році.

* * *

За повідомленням сайту «Українська правда», прокуратура Голосіївського району м. Києва відмовила в порушенні кримінальної справи проти працівника Управління державної охорони, який 15 червня застосував фізичну силу проти журналіста каналу СТБ Сергія Андрушка, що висвітлював відвідання виставки «Агро–2010» Президентом Януковичем. Тоді працівник УДО скрутив кореспондента зі штативом і повалив його на землю. Крім того, УДО відмовилося назвати прізвище свого неадекватного співробітника, пославшись на 32–гу статтю Конституції, де міститься заборона «збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди».

* * *

Прокуратура Шевченківського району Києва порушила нову кримінальну справу на підставі подій, що відбувалися 8 квітня в Українському домі під час відкриття виставки «Волинська різня — польські і єврейські жертви ОУН–УПА». Тепер справа розслідується конкретно проти двох співробітників спецпідрозділу МВС «Беркут», котрі перешкоджали роботі журналіста «Нового каналу» Сергія Кутракова. Попередня справа — просто «за фактом» бійки — втратила юридичну силу разом зі скаргою на її порушення, пише «УП». Нагадаємо, журналіста Кутракова в Українському домі побили «беркутівці», а в ході розслідування командир полку «Беркут» просив порушити справу проти самого Кутракова, який нібито «хуліганив», «збирав відомості, що становлять конфіденційну інформацію» тощо.