Гречковари

07.07.2010
Гречковари

Гречка корисна і малим, і великим. (Усі фото з сайту xcs.hu.)

Той, хто не любить гречку, просто не їв страв, у якій ця крупа розкривається на всі сто: від традиційно української розсипчастої каші зі смаженими опеньками до фірмового болгарського «Агнешка по–георгіївськи». Подивитися по–новому на «нудні» зерна варто й з огляду на неймовірну користь гречки, у якій і заліза багато, і йоду, і ще купа різних мікроелементів та вітамінів. Ще один вагомий аргумент не відмовлятися від цієї крупи: гречка — це просто знахідка для тих, хто хоче схуднити.

 

Зараз саме час начиняти гречкою з грибами та цибулею голубці і робити з такою перекрученою на м’ясорубку начинкою вареники, а ще — додавати ядрицю у... котлети. Особисто я недолюблюю класичні котлети, у які можна класти до третини м’якуша білого хліба від маси м’яса. Таке поєднання смачне і навіть економічно вигідне. Але я обираю меншу з бід (для моєї фігури) — і кладу замість висококалорійних вуглеводів трохи помірніші — відварений рис. Проте є ще поблажливіший для здоров’я організму варіант — м’ясні котлети з гречкою. Для їх приготуваня потрібно 300 г фаршу, 100 г вареної гречки, варене яйце, цибулина і невелика грудочка вершкового масла. Якщо поспішаєте, сиру цибулину можна просто потерти на тертушку, проте смачніше, коли її, дрібно порізану, спасерувати на сковорідці — тоді сльозоточивий овоч стане солодкуватим. Далі треба поєднати цибулю з гречкою, фаршем та розім’ятими (чи дрібнопорубаними) яйцем та маслом. І насамкінець— як завжди з котлетами: усе солимо, перчимо, ретельно вимішуємо та формуємо. Якщо обкатати котлети перед смаженням у сухарях — матимемо хрустку скоринку.

Зовсім дієтичні, але ну дуже смачні — гречані котлети з грибами. Щоб спробувати, спочатку приготуйте розсипчасту кашу з 500 г гречаної ядриці та підсмажте 300–400 г печериць із півкільцями двох цибулин. Далі ці складники кладемо у блендер і робимо однорідний фарш. Ще додаємо порізаний пучок петрушки й кропу, столову ложку картопляного крохмалю, трохи присолюємо, перчимо і добре вимішуємо. Посмажені котлети варто подавати до столу з гіркою листя салату, в які доречно загортати по одній гречано–грибній штучці: так смачно, корисно і колір звеселяє.

Оригінально й апетитно — гречані зрази з вершковим сиром. Гречану крупу (1 склянка) для їх приготування найкраще зварити на невеликому вогні у молоці (0,5 л), додавши 30 г вершкового масла. Потім у ще теплу кашу треба вбити 1–2 яєць і додати сіль. До розсипчастого вершкового сиру (250 г) теж додають сире яйце, а також подрібнений кріп і присолюють. Цією масою і начиняють зроблені з гречки плескачі. Такі зрази можна приготувати на парі або підсмажити; подавати зі сметаною. Якщо вам чи вашій дитині до вподоби солодкі страви, за таким принципом можна зробити десертний варіант, замінивши сіль на цукор, і, зрозуміло, не присмачуючи сир кропом.

Із вершкового сиру та гречки можна зробити просто запіканку. Спочатку треба розтерти 350 г сиру і додати до нього присолені збиті два яйця з двома столовими ложками сметани та охолоджену розсипчасту кашу, зварену з 350 г крупи. Усе, добре перемішавши, треба викласти у змащену олією та присипаною борошном чи сухарями форму, зверху змастити збитим із двома ложками сметани яйцем і відправити запіканку на 15–20 хвилин у духовку. Подавати її рекомендують з овочами.

Ні в кого не викликає подиву те, що у салати додають варений рис. А салат зі звареними зернинками гречки не пробували? Ось один із рецептів. Натираємо на крупну тертку морквину та півкоренеплода середньої селери, нарізаємо кубиками два помідори, додаємо склянку вареної гречки, подрібнюємо невеликий пучок петрушки, скроплюємо все соком одного лимона та трьома столовими ложками рослинної олії, посипаємо сіллю за смаком та четвертиною чайної ложки куркуми — і перемішуємо. За бажанням до цього салату можна додати чорний мелений перець та кілька подрібнених зубчиків часнику.

Можна урізноманітнити­ меню паштетом із гречки і м’яса. Кольором ця страва дуже нагадує традиційну печінкову, проте смак, як сказали б в Одесі, — дві великі різниці. Тож допоки на плиті вариться каша з півсклянки гречаної крупи, паралельно пасеруйте кубики двох цибулин та кружечки двох морквин і обсмажуйте невеликі кубики нежирного м’яса (0,5 кг). Коли м’ясо з усіх боків змінить колір, поєднуйте його з овочами і тушкуйте до готовності під кришкою. Усі компоненти, коли охолонуть, треба помістити у блендер і збити, або пропустити через м’ясорубку, приправити сіллю, меленим перцем та посіченим кропом. Перед тим як намастити такий паштет на скибку хліба, її варто змастити густою сметаною з подрібненим часником.

 

Спосіб приготування

Наша каша

Приготувати гречану кашу, звичайно, трохи складніше, ніж зварити яйце. Проте правила досить прості: вибираємо з крупи чорні вкраплення, промиваємо, заливаємо об’ємом води у 2 рази більшим, ніж власне гречки, присолюємо, накриваємо кришкою і після того, як рідина закипіла на сильному вогні, на маленькому варимо близько 20 хвилин, допоки зовсім не випарується уся волога. Щоб каша не підгоріла і відразу змастилася, у каструлю наливають трохи олії. Кухарям–новобранцям, коли вибирають посуд для варки, варто знати, що каші у результаті стане десь у 2,5 раза більше, ніж клали в каструлю крупи. Загальновідоме правило: в процесі приготування кашу не перемішують. Чи є в посудині вода — перевіряють, зробивши невеликий «колодязь» ложкою.

Трохи ускладнивши рецепт, можна відразу готувати не кашу– основу, а оригінальний гарнір. Один із найпопулярніших варіантів, про який уже знають постійні читачі «Смачного життя», розтиражувала пропагандистка харчування вдома Юлія Висоцька — гречка з імбирем і часником. Тепер за порадами кулінарки готує, наприклад, художниця Євгенія Гапчинська і не тільки. Якщо ви ще не долучилися до їхньої когорти, нагадаємо: спочатку на дно посудини вливають трохи оливкової олії (щоб покрила дно), на дрібну тертку труть невеликий шматок кореня імбиру та кілька зубчиків часнику, присолюють і варять, як звичайно. Не будучи великим прихильником часнику, я спробувала зварити гречку без нього — не повторюйте мою помилку: просто з імбирем — не смачно. У парі компоненти доповнюють один одного і в результаті отримуємо збалансований приємний присмак без будь–якого різкого запаху.

Ще один подібний варіант — із коренем селери. Доповнити гречку варто спасерованою на соняшниковій олії дуже дрібно посіченою цибулею — щоб додати солодкуватий тон. Покласти все це в каструлю перед тим, як висипати крупу.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>