НОВИНИ ПЛЮС

07.07.2010

Гинуть журналісти

Із початку року у світі загинуло 59 журналістів. Такі цифри наведено в доповіді Press Emblem Campaign (PEC), розміщеній на офіційному сайті цієї організації. Найнебезпечнішою для журналістів країною виявилася Мексика, де за півроку загинуло дев’ять представників ЗМІ. Вісім журналістів поклали голови в Гондурасі, шість — у Пакистані, по чотири — в Нігерії і на Філіппінах. По троє представників мас–медіа було вбито в Росії та Колумбії, по двоє — в Іраку, Непалі, Таїланді й Венесуелі. Загалом журналісти гинули у 25 країнах.

Коморовський — офіційний переможець виборів

Кандидат від правлячої партії «Громадянська платформа» Броніслав Коморовський офіційно оголошений переможцем на президентських виборах у Польщі. За результатами остаточного підрахунку голосів, він набрав 53 відсотки, або 8,9 мільйона голосів виборців. Головного суперника Коморовського, лідера опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського підтримали 47 відсотків (7,9 мільйона) виборців. Явка на виборах становила 55,3%.

Через місяць, упродовж якого можна оскаржувати результати виборів, їх має затвердити найвищий суд. Інавгурація новообраного президента відбудеться, імовірно, у серпні.

Грузинську опозицію фінансували бандити?

Поліція Австрії розслідує причетність грузинської мафії до фінансування минулорічних акцій протесту проти президента Грузії Михаїла Саакашвілі. За даними австрійських правоохоронців, злочинне угруповання, членами якого були етнічні грузини, займалося пограбуваннями, шантажем і відмиванням грошей у країнах Західної Європи, а виручені кошти переказувало до Грузії. За цей рахунок у країні організовувалися антипрезидентські виступи.

Як повідомляє «ТСН», цю інформацію поліцейські отримали під час розслідування причетності неназваного грузинського бізнесмена, який живе в Австрії, до фінансування масштабних акцій протесту у Тбілісі 2009 року. Доповідь поліції заснована переважно на даних телефонного прослуховування. Починаючи з березня, в Австрії було затримано 48 підозрюваних у зв’язках із грузинським злочинним угрупованням. Його лідери перебувають у Греції, а їхні «представники» також є в Іспанії та Німеччині.

Саркозі в епіцентрі скандалу

Найбагатшу жінку Європи, 87–річну спадкоємицю косметичної імперії L’Oreal Ліліан Бетанкур, звинувачують у нелегальному фінансуванні передвиборчої кампанії нинішнього президента Франції Ніколя Саркозі. Як заявила колишній бухгалтер Бетанкур, 2007 року підприємиця передала 150 тисяч євро фінансовому керівникові передвиборної кампанії Саркозі Еріку Верту. У Єлисейському палаці цю інформацію категорично заперечують.

Раніше Ліліан Бетанкур, чиї статки оцінюються в 16 мільярдів євро, запідозрили в ухиленні від сплати податків. Французьке законодавство обмежує розмір пожертвувань для приватних осіб на потреби виборчих кампаній політиків сумою в 4600 євро. Готівкою можна пожертвувати не більше 150 євро.

У Румунії впав літак із курсантами

У Румунії в результаті аварії літака Ан–2 загинуло десятеро людей. Як повідомляє агенція «Рейтер» із посиланням на міністерство оборони країни, всі вони готувалися здійснити стрибки з парашутом — літак, який упав на землю і загорівся, належав військовому училищу. Ще троє курсантів встигли вистрибнути й залишилися живими, але перебувають у лікарні в критичному стані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>