«За синьо–жовтий прапор, що над ним!»

06.07.2010
«За синьо–жовтий прапор, що над ним!»

Спокій Президента на параді охороняли матроси з відпорними гаками. (Фото з сайту cytadel.livejournal.com.)

Браття, послужим Україні ми,
За Чорне море станемо грудьми!
За наш чудовий і чарівний Крим,
за синьо–жовтий прапор, що над ним.

Ці слова маршу Військово–Морських сил України позавчора в Севастополі хвацько виспівували бійці Берегової охорони ВМС. Перша неділя липня (згідно з указом ще Президента Ющенка — День флоту України) — чи не єдиний день у році, коли українські моряки почуваються в Севастополі господарями, як і має бути. Недарма на проросійських сайтах Севастополя це свято називають «Днем окупанта».

Віктор Янукович із цієї нагоди вперше прибув інспектувати ВМСУ як Президент. На Графській пристані главу держави зустрів із доповіддю командувач Військово–Морських сил України віце–адмірал Віктор Максимов. Після цього Верховний Головнокомандувач на катері вийшов на внутрішній рейд Севастопольської бухти і здійснив обхід кораблів ВМСУ, що вишикувалися в парадній лінії, піднявся на борт флагмана флоту — фрегата «Гетьман Сагайдачний», де виголосив промову перед українськими військовими моряками. Щоправда, російською мовою. Із 1 жовтня заробітну плату офіцерів Військово–Морських сил України буде підвищено удвічі — пообіцяв, крім іншого, Янукович.

За статутом, позаду й попереду командувача на катері стояли матроси в парадному вбранні з відпорними гаками на витягнутих уперед руках. Багато хто з очевидців припускав новий курйоз із перебуванням Віктора Януковича на катері (а раптом за борт випаде?), але цього разу все обійшлося.