Відпочинок із відстрочкою

03.07.2010

Як відомо, команда Януковича, попри власні обіцянки, вирішила підвищувати пенсійний вік для жінок. Він має зрости поступово — з 2012–го до 2021 року, на півроку щороку. Із часом планується довести пенсійний вік українських жінок до 60 років. Щоб було, як у Європі.

Пенсійним віком Україну закликав зацікавитися МВФ, аби закрити «дірку» в бюджеті Пенсійного фонду. І тільки так можна розраховувати на чергову позичку. Проблема з утриманням пенсіонерів і справді серйозна: на виплату пенсій у нас витрачається шоста частина валового внутрішнього продукту. Це в два рази більше, ніж у країнах Європейського Союзу. В Україні на 10 працюючих припадає 9 пенсіонерів. Із цим потрібно щось робити. Але підвищення пенсійного віку — неоднозначний «хід», переконані експерти.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін під час «круглого столу» в прес–центрі «Обозревателя» зазначив: «Тривалість життя в Україні для чоловіків — 62 роки, для жінок — 73 роки. Третина чоловіків помирає у віці від 30 до 60 років. До 60 років доживає лише 6 чоловіків із 10. Тоді виникає питання: для чого взагалі робити відрахування у Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування і всі решту, коли майже 40% не доживає до пенсії?»

Перший заступник міністра праці і соціальної політики України у 2005—2010 роках Павло Розенко переконує: «Сьогодні країну і суспільство втягнуто в непотрібну і абсолютно не продуктивну дискусію щодо збільшення пенсійного віку. Без збільшення тривалості життя в Україні про жодну пенсійну реформу говорити не можна».

Отже, експерти переконані: підвищення пенсійного віку можна розглядати лише в контексті повноцінної пенсійної реформи. Адже без неї, за словами провідного наукового співробітника відділу фінансів реального сектору Інституту економіки та прогнозування НАН України Анатолія Федоренка, вже через два роки бюджет Пенсійного фонду буде більший, ніж Державний бюджет України, і ми матимемо два фінансові плани держави: один з’їдатиме другий.