Бондом може стати кожен

03.07.2010
Бондом може стати кожен

У польоті диво техніки більше схоже на літак, але по трасі їздить, як звичайне авто. (Фото з сайту Autoworld.wordpress.com.)

Донедавна про таке можна було прочитати лише у фантастичних романах чи побачити у фільмах про Джеймса Бонда. Але тепер мрія кожного автомобіліста про машину, яка здатна літати, стає реальністю. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», уже наступного року у вільний продаж на ринок США надійдуть машини марки Transition (у перекладі з англійської мови — «Перехід» чи «Перетворення»), в яких поєднуються можливості традиційного автомобіля та літака. Відповідну назву для цього творіння «два в одному» — автомобілелітак чи літакоавтомобіль — ще не підібрали. Але перший варіант видається більш доречним, оскільки машина призначена передусім для поїздок дорогами, а функція «літак» буде задіюватися лише в разі необхідності.

Розробила, випробувала та підготувала до серійного виробництва це диво техніки невелика американська фірма Terrafugia (що в перекладі з латинської означає «Втеча із землі»). Цю компанію 2006 року створила група досвідчених інженерів та фахівців комп’ютерної техніки, випускників Массачусетського технологічного інституту, та п’ятеро пілотів. Об’єднувало їх бажання перетворити фантастику на реальність.

Модель Terrafugia Transition в американських ЗМІ вже рекламують як дешеву альтернативу малогабаритним літакам. Мовляв, при­їхав в аеропорт на автомобілі — й одразу ж, без пересадки, стартував у політ. Хоча машина здатна злітати як зі стартової смуги аеропорту, так і зі звичайної автостради. До того ж для її зберігання не потрібен спеціальний ангар — можна ставити у звичайний гараж.

Автомобілелітак обладнаний розкладними крилами. Фірма–виробник запевняє, що розгортаються вони не довше однієї хвилини. На землі Transition їде, як звичайне авто, а для управління під час польоту в машині є штурвал та окремий набір педалей. Більшість функцій — повністю комп’ютеризовані.

Для управління Transition потрібно мати звичайні водійські права категорії В та ліцензію пілота. При виготовленні машини використано легкі (загальна вага авто — 694 кг), але надміцні матеріали. У повітрі автомобілелітак здатен підніматися на висоту до 3000 метрів.

З огляду на всі ці фантастичні характеристики ціна технічної новинки просто «смішна» — якихось 194 тисячі доларів. Чимало наших знаменитостей їздить на значно дорожчих спортивних та люксових авто. Незважаючи на те, що придбання автомобіля–летуна доведеться чекати щонайменше рік, до компанії–виробника вже надійшло більше 70 замовлень. А відео із записом тестових польотів автолітака на популярному порталі YouTube вже переглянули понад 715 тисяч користувачів інтернету.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>