Заокеанський ревізор

03.07.2010
Заокеанський ревізор

Учора українську владу вчили демократії. Державний секретар США Хілларі Клінтон багаторазово наголошувала, що Київ мусить дотримуватися демократичних норм. У якийсь момент здалося, що Віктор Янукович узяв ці зауваження близько до серця й навіть узявся виправдовуватися. Він сказав, що робота, яку він проводить зі створення ефективної системи влади, іноді може здаватися жорсткою.

Вітаючи поважну гостю в адміністрації Президента, Віктор Янукович висловив сподівання, що сторони матимуть цікаву, конструктивну розмову. «Вдячний за послідовну політику США, спрямовану на розвиток наших стратегічних відносин. Найголовніше, що цей стратегічний діалог дає велику надію. Для нас це дуже важливо», — заявив Янукович.

Він нагадав, що під час візиту у Вашингтон обіцяв держсекретарю створити ефективну систему влади. «Така робота іноді видається жорсткою після п’яти років безладу, який був в Україні», — пояснив Янукович.

На зустрічі з міністром закордонних справ Хілларі Клінтон заявила, що нова влада мусить дотримуватися демократії. Вона наголосила, що США уважно стежать за ситуацією щодо стану демократичних свобод в Україні. «США і далі будуть розмовляти з лідерами України про ті питання, що нас турбують. Серед них — свобода слова і свобода зібрань», — цитує пані Клінтон «Українська правда». Державний секретар США наголосила, що уряд мусить виконати ті обіцянки, «про які він публічно заявив». Вона назвала взірцем демократії минулі президентські вибори.

Хілларі Клінтон також узяла участь у засіданні Українсько–Американської комісії зі стратегічного партнерства. Вона відзначила, що створення комісії (вона була започаткована торік під час приїзду в Київ віце–президента США Джозефа Байдена) «чітко говорить про важливість відносин між двома країнами». «Наші спільні цінності та спільні інтереси є міцною основою для підвищення співробітництва у питаннях торгівлі, інвестицій, енергетики, зміцнення демократичних інститутів», — зазначила Клінтон.

Заокеанська гостя висловила підтримку Україні у прагненні інтегруватися в Європейський Союз. Вона підкреслила, що наша держава зробила багато для того, аби довести світові, що її місце в ЄС. Щодо НАТО, Хілларі запевнила: «Двері НАТО залишаються відкритими, але від України залежить, чи ви бажаєте приймати цей крок для вашої безпеки».

У програмі Хілларі Клінтон також була зустріч з екс–Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко, засобами масової інформації, представниками громадянського суспільства. Вчора надвечір вона мала виступити в Університеті «Київський політехнічний інститут».