НОВИНИ ПЛЮС

01.07.2010

«Шпигунський скандал» між США і Росією

Міністерство закордонних справ Росії визнало групу осіб, заарештованих за шпигунство у США, російськими громадянами. При цьому МЗС категорично наполягає на тому, що ці люди «не здійснювали жодних дій, спрямованих проти інтересів США». У зовніш­ньополітичному відомстві РФ також «розраховують на те, що американська влада забезпечить затриманим нормальне утримання в місцях їхнього перебування і гарантуватиме доступ до них консульських співробітників Росії та адвокатів».

Останнього з підозрюваних у шпигунстві затримали позавчора увечері на Кіпрі. Раніше з 11 заарештованих лише про одного — Михайла Семенка — було достовірно відомо, що він є вихідцем із Росії. Інші затримані мали нехарактерні для росіян імена, проте американські слідчі припускають, що агенти користувалися підробленими паспортами.

Тим часом в адміністрації президента Сполучених Штатів вважають, що «шпигунський скандал» не зашкодить відносинам із Росією. «Я вважаю, що Росія і США розпочали новий період взаємодії, прикладом чого може стати наша співпраця при розгляді в ООН питань, пов’язаних з Іраном і КНДР. Не думаю, що цей скандал зашкодить нашим відносинам», — цитує агенція «Ассошіейтед пресс» прес–секретаря Білого дому Роберта Гіббса. Надію на те, що ці події не завдадуть шкоди «позитиву, накопиченому в російсько–американських відносинах», учора під час зустрічі з екс–президентом США Біллом Клінтоном у підмосковній резиденції Ново–Огарьово висловив і прем’єр–міністр Росії Володимир Путін.

В Угорщині — новий президент

Парламент Угорщини обрав нового президента: ним став 68–річний спікер Пал Шмітт, кандидатуру якого запропонувала правоцентристська партія ФІДЕС. За Шмітта проголосувало 263 із 386 депутатів. Його головний суперник, кандидат від Соціалістичної партії Андраш Балог, набрав лише 59 голосів. Новий глава держави змінить на посаді президента Ласло Шойома, чий п’ятирічний мандат вичерпується у серпні, повідомляє радіо «Свобода».

У Мадриді страйкує метро

Столицю Іспанії паралізував загальний страйк працівників метро. Підземка у Мадриді не функціонує вже третій день поспіль, і два мільйони мешканців міста, які зазвичай користуються метро, вимушені пересісти на наземний громадський транспорт та власні авто. Як повідомляють іспанські ЗМІ, у столиці спостерігаються величезні затори. Причина страйку — зниження на п’ять відсотків зарплати службовцям метрополітену з метою економії міського бюджету. Цей захід місцевої влади суперечить рішенню центрального уряду не знижувати зарплату працівникам бюджетних підприємств.

Трагедія на шахті в Гані

У Гані загинуло близько 110 місцевих робітників, які стали жертвами повені й обвалу на нелегальній шахті з видобутку золота поблизу міста Дунква–он–Оффін. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, в момент затоплення водою з річки Оффін у шахті працювало 140 осіб, включно з жінками й дітьми. Врятуватися вдалося лише деяким із них. Рятувальники відкачують воду, але надія знайти живих — мінімальна. Поліція Гани заарештувала власника шахти, який незаконно найняв людей для нелегальної роботи.

Ларрі Кінг залишає своє шоу

Знаменитий ведучий телекомпанії Сі–Ен–Ен Ларрі Кінг залишає своє шоу, яке вів упродовж 25 років. Про це сам Кінг повідомив у власному мікроблозі на сайті «Твіттер». «Цієї осені я хотів би закрити програму», — написав 76–річний метр тележурналістики. Своє рішення Ларрі пояснює тим, що йому хотілося б присвячувати більше часу сім’ї і, зокрема, «ходити на змагання, в яких беруть участь його діти». Від останньої (восьмої) дружини Шоун Сатвік у Кінга двоє синів — 10 й 11 років. Окрім того, причиною закриття програми стали низькі рейтинги.

Шоу Ларрі Кінга на Сі–Ен–Ен за чверть століття свого існування стало легендою: співрозмовниками телеведучого за цей час були президенти різних країн, політики, актори та інші знаменитості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>