НОВИНИ ПЛЮС

30.06.2010

Коаліція в Молдові посварилася через радянську окупацію

Більшість правлячого в Молдові альянсу «За європейську інтеграцію» проголосувала на своєму засіданні за скасування указу в. о. президента країни, спікера парламенту Міхая Гімпу про відзначення 28 червня Дня радянської окупації. І підтримала ініціативу комуністичної партії про оскарження цього указу в Конституційному суді. Сам Гімпу категорично відмовився скасовувати указ, виданий 24 червня, тому передбачені ним траурні заходи відбулися за планом. Глава держави поклав квіти до встановленого напередодні на центральній площі Кишинева пам’ятника жертвам радянської окупації. Окрім того, в указі міститься вимога до Росії негайно вивести свої війська з Молдови. Представляючи свій указ, в.о. президента заявив, що Радянський Союз «силою зброї, всупереч волі населення, окупував Бессарабію і Північну Буковину». Раніше комісія з вивчення тоталітарного комуністичного режиму, створена з ініціативи Гімпу, підрахувала, що в радянський період Росія завдала Молдові збитків у розмірі 27,8 мільярда доларів.

Попри суперечності у ставленні до історичного минулого Молдови, правляча коаліція в парламенті не розпалася.

У Чехії — новий прем’єр

Президент Чехії Вацлав Клаус призначив прем’єр–міністром республіки Петра Нечаса, який очолює найбільшу правоцентристську силу країни — Громадянську демократичну партію. Окрім ГДП, до складу урядової коаліції увійшли праві політичні партії «ТОП–09» та «Справи громадські». Разом ці три партії здобули 118 із 200 депутатських мандатів у нижній палаті парламенту. Найближчими днями новопризначений прем’єр завершить формування кабінету міністрів.

Корупція в олімпійському середовищі Росії

Рахункова палата Росії виявила прямі фінансові порушення у витратах коштів, виділених на Олімпіаду у Ванкувері. Як повідомив голова РП Сергій Степашин на засіданні президії ради при президенті РФ з розвитку фізичної культури і спорту, результати аудиту стануть предметом розгляду правоохоронних органів. Нагадаємо, після провального виступу Росії на останніх зимових Олімпійських іграх президент Дмитро Медведєв жорстко розкритикував чиновників за те, що в систему підготовки спортсменів вкладають величезні кошти, а «віддачі немає».

Іммігрувати в Британію стане важче

Велика Британія обмежить в’їзд іммігрантів із країн, які не входять до Євросоюзу. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, про це заявила міністр внутрішніх справ країни Тереза Мей. Згідно з планами уряду, до квітня 2011 року в країну буде допущено не більш ніж 24 тисячі осіб з–за меж ЄС. Це на 5 відсотків менше, ніж цього року. Як пояснюють у британському кабінеті міністрів, цей захід тимчасовий і потрібний для того, щоб скоротити число приїжджих, поки новий уряд не розробить правил запровадження квот на кількість іммігрантів.

Помер перший президент Литви

На 78–му році життя після тривалої хвороби помер перший пострадянський президент і колишній прем’єр–міністр Литви Альгірдас Бразаускас. Свої співчуття з приводу смерті «видатного сина литовського народу, який зробив вагомий внесок у здобуття незалежності Литовською державою», «істинного патріота і справжнього друга України», «батька незалежності Литви» висловили Президент України Віктор Янукович, екс–Президент Віктор Ющенко та екс–Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко.

Альгірдас Бразаускас переміг на перших у Литві вільних виборах на пост президента 1993 року. У 2001–му як лідер Соціал–демократичної партії, що виграла парламентські вибори, став головою уряду. При його прем’єрстві Литва стала членом НАТО і Євросоюзу. У 2007 році він пішов із активної політики, але залишався почесним головою Соціал–демократичної партії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>