«Двадцятка» і футбол

30.06.2010
«Двадцятка» і футбол

Напередодні саміту антиглобалісти влаштували театралізоване дійство, кепкуючи з лідерів «Великої двадцятки». (Фото Рейтер.)

Головним результатом саміту «Великої двадцятки» (G–20), який завершився в неділю у канадському місті Торонто, стало ухвалення спільного документа, підписанти якого взяли на себе зобов’язання працювати на стабільне і збалансоване зростання глобальної економіки. Зокрема, лідери двадцяти найбільш промислово розвинених країн світу домовилися до 2013 року вдвічі скоротити дефіцити бюджетів своїх держав, не сповільнюючи темпи економічного розвитку.

Зустріч виявилася досить результативною, незважаючи на те, що душею деякі учасники саміту були не в Канаді, а в ПАР, де відбувається чемпіонат світу з футболу. Особливо нервували канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон, чиї збірні в суботу зустрічалися у двобої 1/8 фіналу. Зрештою обоє не витримали і втекли із засідання, щоб подивитися бодай другий тайм.

Як повідомляє «Євроньюз», лідери «Великої двадцятки» всебічно обговорили найбільш дієві способи відродження економіки після кризи. Зокрема, їм вдалося подолати головну розбіжність на лінії Європа—Америка. Раніше США висловлювали неабияке занепокоєння з приводу жорстких заходів економії, які запроваджують більшість держав Євросоюзу. Але європейцям вдалося переконати американців, що такі заходи не відіб’ються на загальних темпах економічного зростання.

У заключне комюніке саміту не увійшла пропозиція США та кількох інших країн стосовно узгодженого запровадження податку на банківську діяльність. Тому, не очікуючи на інших членів «двадцятки», Велика Британія, Франція та Німеччина домовилися запровадити такий податок уже з квітня наступного року. Ці держави вважають, що такий податок зменшить накопичування ризиків у банківській системі та забезпечить справедливий розподіл фінансових витрат на порятунок банків у випадку нової кризи.

Засідання «Великої двадцятки» традиційно супроводжували виступи антиглобалістів. Цього разу їхні мирні демонстрації звели нанівець провокатори з числа анархістів, які під чорними прапорами громили вітрини магазинів та йшли на жорстокі сутички з поліцією. Упродовж двох днів саміту було заарештовано понад 500 найбільш буйних хуліганів.

Наступний саміт «Великої двадцятки» відбудеться в листопаді цього року в Сеулі, Південна Корея. А згодом світові лідери, можливо, зберуться й у Москві. Принаймні на завершення зустрічі Росія запропонувала 2013 року провести саміт G–20 у Білокам’яній. Чи погодяться колеги на пропозицію президента РФ Дмитра Медведєва, буде вирішено восени. Окрім Росії, на проведення саміту–2013 року претендує Туреччина.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>