СБУ дискредитує Януковича?

30.06.2010

Близько десяти годин провів в аеропорту «Бориспіль» керівник київського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге. Спілкуючись із пресою по телефону в транзитній зоні, пан Ланге казав, що жодних пояснень українська сторона йому не надала. Він прилетів в Україну в суботу по обіді рейсовим літаком із Парижа, але в’їзд йому дозволили лише у неділю — о пів на першу ночі після втручання уряду Німеччини. Прикордонники назвали інцидент «непорозумінням». Перед цим «зелені кашкети» вручили пану Ланге постанову про недопуск на територію України за вказівкою СБУ.

Низка експертів вважає, що тим самим Служба безпеки на чолі з Валерієм Хорошковським дискредитувала міжнародну репутацію Президента Януковича. Адже скандал із Ніко Ланге відбувся на тлі підготовки візиту Віктора Януковича до Німеччини, де в серпні планується його зустріч із канцлером Меркель. Не дивно, що Інститут світової політики закликає Президента у зв’язку з інцидентом звільнити голів Держприкордонслужби та СБУ.

Фонд Конрада Аденауера — міжнародна демократична інституція, заснована Християнсько–демократичним союзом — правлячою політичною партією Німеччини, яку очолює канцлер Ангела Меркель, діє в Україні ще з 1994 року. Місяць тому у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції та зближення з Росією» пан Ланге критично оцінив дії команди Януковича та зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади. Невже причиною затримання в аеропорту стала саме ця стаття? Якщо так, то важко не погодитися з екс–міністром закордонних справ Борисом Тарасюком, який вважає, що цей інцидент засвідчує репресивний, авторитарний характер правоохоронних органів та СБУ.

МЗС Німеччини й далі з’ясовує обставини інциденту з Ланге. Німців глибоко вразив той факт, що їхнього співвітчизника протримали десять годин в ізоляторі для нелегалів.