Заварили — їжте!

26.06.2010
Заварили — їжте!

Володимир Литвин. (Фото Укрінформ.)

Попри те, що «регіональний» олімп схиляється до проведення місцевих виборів 31 жовтня, законодавчого підкріплення ця ідея досі не має. Є лише рішення Конституційного Суду про те, що проводити вибори наступного року — незаконно, отже, їх треба організувати ще в 2010–му. І затягувати з ухваленням конкретного рішення з цього приводу немає часу, адже невдовзі Верховна Рада йде на канікули.

Спікер парламенту Володимир Литвин прогнозує, що ВР розгляне це питання в останні дні червня або на початку липня. «Думаю, знадобиться певний час, адже сьогодні є півтора десятка законопроектів, які стосуються місцевих виборів, — заявив Литвин в інтерв’ю тижневику «Профіль — Україна». — У цьому випадку, незалежно від того, хто є автором законопроекту, він не буде зареєстрований у ВР, поки парламент не розгляне вже внесені аналогічні проекти: це заборонено регламентом».

На запитання, чи може парламент продовжити свою роботу спеціально для того, щоб розібратися з місцевими виборами, Голова ВР відповів: «Конституція передбачає лише одне: коли має розпочатися сесія, а момент закінчення не регламентує. Можна й до вересня працювати, а можна, оголосивши одну сесію закритою, відкрити наступну». Водночас спікер наголосив, що відкладати канікули або збирати влітку позачергову сесію — «означає працювати з порожнім залом».

Литвин не поспішає прогнозувати спосіб, за яким обиратимуться депутати на місцях, але натякає, що найбільше шансів має змішана система. «Зрозуміло, що вона підганяється під політичний момент, розклад політичних сил і політичний розрахунок», — зауважив Володимир Михайлович, натякаючи на те, що Партія регіонів намагається витиснути максимальний зиск із нинішнього рейтингу.

Що ж до самого Литвина, то він сподівається подвоїти свій результат порівняно з минулими перегонами. Але це трапиться, «якщо людей не змушуватимуть переходити у, скажімо так, успішніші партії» і «якщо не буде Варфоломіївських ночей». При цьому в іншому інтерв’ю, газеті «Лівий берег», спікер заявив, що «у призначенні виборів на 2011 рік не було жодного порушення законів і Конституції».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

З нагоди приїзду Володимира Литвина у Чернігові перекрили ледве не половину центральної частини міста. Державтоінспекція звернулася до всіх учасників дорожнього руху з проханням дотримуватися швидкісного режиму при пересуванні вулицями міста, бути ввічливими один до одного та до пішоходів.