Пам’ятки проїздом

26.06.2010
Пам’ятки проїздом

Хоч наш спеціальний книжковий кореспондент К. Родик і стверджує обережно, що туристична інформація про Ужгород — справа рук самих ужгородців, але путівники по цьому місту виходять і далеко за межами області. Наприклад, торік харківське видавництво «Біблекс» випустило книжку місцевої авторки Ірини Пустиннікової «Закарпаття туристичне» (кольоровий варіант цієї книжки має назву «Закарпатська область. Стислий путівник»).

Це — характерний автопутівник, де пам’ятки відкриваються окові крізь вікна автівки. До Ужгорода авторка під’їжджає трасою Р 39, яка в’ється уздовж словацького кордону. За 12 кілометрів до міста — пропозиція зупинитися, бо ліворуч височить сторожова вежа Невицького замку (того самого, де сфотографовано автора попередньо рецензованої книжки). Ми дізнаємося, що замок збудовано у ХІІ ст. на вершині древнього вулкана; про його історію упродовж п’яти сторіч; про три версії назви, хоч усі вони й пов’язані зі словом «невіста», і що у зв’язку з цим тут нині проводять театралізовані весільні обряди.

Невицький замок обов’язково рекомендують оглянути й усі інші нові навіґатори. На замках спеціалізується автор столичного видавництва «Картографія» Андрій Івченко. Його путівник «Україна. Захід», окрім уже відомої нам інформації, пропонує звернути увагу на величезний кар’єр поблизу, звідки й видобували базальт для стін Невицького, — можна уявити, яке нелегке то було будівництво. І нарешті варто згадати альбом–каталог уже ужгородського видавництва «Краєвиди Карпат» «Замки Закарпаття», де представлено дев’ять фортифікацій. Видання ілюстровано колекціями знайдених тут археологічних пам’яток.