Аррівідерчі, Італіє!

26.06.2010
Аррівідерчі, Італіє!

Так Каміль Копунек забивав третій гол у ворота італійця Федеріко Маркетті, який заміняв травмованого Буфона. (Фото Рейтер.)

До всіх сюрпризів нинішнього світового форуму позавчора ввечері додався ще один. Уперше за всю історію «мундіалів» обидва фіналісти попереднього ЧС не змогли подолати груповий етап наступного. Франція й Італія залишають Південну Африку із соромом, не вигравши на двох жодного матчу. І якщо наставник «Скуадри адзурри» Марчело Ліппі вже поспішив взяти вогонь на себе й попросив вибачення у вболівальників, то пихатий мсьє Раймон Доменек в усьому звинуватив футболістів.

 

Крах чемпіонів

Здавалося, чемпіони світу–2006 мали непогані шанси пройти до «плей–оф» через словацький бар’єр. Їм достатньо було навіть нічиєї. Але далася взнаки тренерська криза Ліппі, який занадто покладався на старих героїв і гравців близького його серцю «Ювентуса». Молода й голодна до звитяг збірна Словаччини здійснила подвиг, у рік дебюту на чемпіонатах світу одразу пробившись до 1/8 фіналу.

Чемпіонів світу «ховали» з почестями — у вкрай драматичному двобої. Коли форвард французького «Лілля» Роберт Віттек оформив дубль, здавалося, кволі італійці викинули білий прапор. Але «Скуадра адзурра» «помирала» довго, а словаки трохи розслабилися, дозволивши скоротити відставання до мінімуму. Каміль Копунек із трнавського «Спартака», вийшовши на заміну, забив у труну суперника третій цвях. А гол Фабіо Квальярелли «за комірець» Яну Мусі став лише додатковою прикрасою двобою – 3:2. На останній хвилині навалу все міг поставити на свої місця Сімоне Пепе, але не не влучив у ціль із кута воротарського майданчика.

Після матчу Дзамбротта й Квальярелла визнали, що заслужили такий невтішний підсумок. А наставник переможців Владімір Вайсс розхвалив своїх підопічних, сказавши, що вони віддали для історичного успіху всі сили.

З огляду на сенсаційний результат, зафіксований у Йоганнесбурзі, мали шанси потрапити на заповітне друге місце новозеландці. Для цього їм достатньо було мінімально обіграти Парагвай. Але важко розраховувати на успіх, коли за 94 хвилини жодного разу не влучаєш у площину воріт суперника й завдаєш лише чотири «постріли» в «молоко». Південноамериканці впевнено контролювали хід двобою і по–гросмейстерськи забезпечили собі чільний рядок у квартеті. Попри це, «Олл уайт», як називають команду з далеких островів, за словами тренера Річарда Герберта, залишає турнір із високо піднятою головою. Справді, його хлопці жодного разу не програли в такій солідній компанії. А прем’єр–міністр Нової Зеландії Джон Кей навіть запропонував організувати на честь футболістів парад вулицями Веллінгтона.

А ти їх катаною!

Після четвергового ігрового дня вкотре пересвідчуєшся, що у футбольних прогнозах слово «логіка» справді небажане для вживання. Збірна Японії, щоправда, не є явним аутсайдером на чемпіонаті, але в суперечці за друге місце в групі Е «сині самураї» потенційно виглядали слабшими за данців. Скандинави на трьох попередніх своїх ЧС обов’язково долали груповий бар’єр, а 1998 року навіть дісталися чвертьфіналу. На їхню користь свідчила й гра проти Камеруну, яку підопічні Мортена Ольсена провели яскраво та заслужено перемогли. Японці натомість єдиний раз виходили з групи на «мундіалі» 2002 року. Та й то був турнір, який вони приймали на пару з Південою Кореєю, і багато хто закидав, що судді тягнуть господарів.

Але позавчора «самураї» з перших хвилин показали, що історія історією, а результат визначає вміння, що є в конкретних гравців. Спочатку Кейсуке Хонда, «чоловік з автомобільним прізвищем», якого так боялися данці, відкрив рахунок зі штрафного (це другий гол московського армійця на чемпіонаті), а потім Юсухіто Ендо зі штрафного ж його подвоїв.

А в данського нападу гра не пішла. Форвард «Фейєноорда» Йон–Даль Томассон не влучав по м’ячу із найзручніших положень, а під завісу навіть пенальті не реалізував: добре, хоч на добивання встиг. Третій гол японців на цьому тлі виглядав логічним.

Інший поєдинок цієї групи був «товариським»: голландці достроково забезпечили собі вихід із квартету, а камерунці вже збирали валізи додому. І хоча останні були вельми активними, підопічні Берта ван Марвейка здобули перемогу в звичному стилі: мінімум затрачених сил, максимум очок.

А ще згадаємо вихід під кінець матчу 33–річного захисника турецького «Галатасараю» Рігоберта Сонга. Давши відіграти йому 17 хвилин, тренер камерунців Поль Ле Гуен дозволив ветеранові попрощатися з чемпіонатами світу, у фінальних частинах яких Сонг виступав чотири рази — у 1994, 1998, 2002 роках та на нинішньому.

Тепер голландці в понеділок зіграють зі словаками за вихід до чвертьфіналу. Японці ж наступного дня поміряються силами з Парагваєм.

 

ТАБЛО

Група Е. 3–й тур

Данія — Японія — 1:3

Голи: Томассон, 81 — Хонда, 17; Ендо, 30; Окадзакі, 87

Нереалізоване пенальті: Томассон, 81 (Д)

Суддя — Деймон (ПАР)

Рустенбург, «Роял Бафокенг»,

27 967 глядачів

Камерун — Голландія — 1:2

Голи: Ето’О, 65 (пен.) — ван Персі, 36; Хунтелар, 84

Суддя — Посо (Чилі)

Кейптаун, «Кейптаун стейдіум»,

63 093 глядачі

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Голландія 3 3 0 0 5–1 9

2. Японія 3 2 0 1 4–2 6

3. Данія 3 1 0 2 3–6 3

4. Камерун 3 0 0 3 2–5 0

Група F. 3–й тур

Парагвай — Нова Зеландія — 0:0

Суддя — Нісімура (Японія)

Полокване, «Пітер Мокада»,

34 850 глядачів

Словаччина — Італія — 3:2

Голи: Віттек, 25, 73; Копунек, 89 — Ді Натале, 81; Квальярелла, 90+2

Суддя — Уебб (Англія)

Йоганнесбург, «Еліс парк», 53412 глядачі

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Парагвай 3 1 2 0 3–1 5

2. Словаччина 3 1 1 1 4–5 4

3. Н. Зеландія 3 0 3 0 2–2 3

4. Італія 3 0 2 1 4–5 2

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Головні тренери збірної Греції — німець Отто Рехагель та збірної Камеруну — француз Поль Ле Гуен після вильоту їхніх команд із чемпіонату світу залишили свої посади.

* * *

36–річний італійський захисник Фабіо Каннаваро заявив про завершення кар’єри у збірній.