Ні кроку назад — закликає Америка

25.06.2010
Ні кроку назад — закликає Америка

Джон Теффт запевняє, що США від України не відвернуться. (Фото надане Інститутом світової політики.)

Із часу свого прибуття в Україну посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт не надто часто відверто спілкувався з журналістами. А запитань до голови американської дипмісії, особливо після зміни влади в Україні, накопичилося чимало. Тому напередодні приїзду до Києва держсекретаря США Хілларі Клінтон Інститут світової політики організував для представників преси й українських експертів зустріч з американським амбасадором, який люб’язно погодився задовольнити їхню цікавість.

Сам пан Теффт із твердженням про віддаленість від преси не згоден — у відповідь на такий закид він нагадав, що вже не тільки дав кілька інтерв’ю українським ЗМІ, а й нерідко виїздив у регіони, де спілкувався в тому числі і з журналістами. Мало того, навіть провів «майже відпустку» в Криму — спершу збирався поїхати в інше місце, але виверження ісландського вулкану змусило змінити плани. Щоправда, повноцінним відпочинком цю поїздку назвати складно, адже в Україні у дипломата завжди знайдуться справи. Проте у «всеукраїнській здравниці» панові Джону, схоже, сподобалося, позаяк він запевнив: залюбки приїде у Крим іще (що особливо актуально у світлі закликів Президента Януковича до наших чиновників відпочивати на «рідному» узбережжі, а не по закордонних курортах).

 

«Відносини з Росією на американсько–українських взаєминах не позначаться»

Проте найбільше учасників зустрічі, звісно, цікавив подальший розвиток українсько–американських відносин у контексті певної зміни зовнішніх та внутрішніх пріоритетів нової влади. Багато оглядачів закидають Сполученим Штатам, що заради «перезавантаження» відносин із Москвою, на яке взяла курс адміністрація Барака Обами, Вашингтон фактично покинув Україну напризволяще, дозволивши Росії дедалі глибше втягувати її у свою орбіту.

«Ми не вважаємо, що покращення відносин з однією державою має відбуватися за рахунок взаємин з іншою, — наголосив посол, запевнивши, що Сполучені Штати залишаються відданими прихильниками суверенної й економічно сильної України. — Україна має велике значення для США (як і для Європи), і ми тією ж мірою зацікавлені в її поступі, що й самі українці. Ви це й від пані Клінтон почуєте».

Коли саме пані держсекретар приїде до України, наразі не відомо. Раніше йшлося навіть про 4 липня (День незалежності США), але посол чесно зізнався, що зараз точної дати ще не знає — графік іще уточнюють. Але вже точно відомо, що у переговорах з українською владою Хілларі Клінтон обговорюватиме нинішній стан україно–американської співпраці та нові напрями двосторонньої взаємодії в майбутньому.

Пан Теффт не шкодував компліментів на адресу нашої держави, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї і «може слугувати взірцем у регіоні» в демократичних процесах. Також у США не натішаться рішенням Віктора Януковича про відмову від високозбагаченого урану і запевняють, що відповідна угода буде вигідною і для України.

Також, за словами амбасадора, Вашингтон завжди готовий підтримати Україну у співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка, переконаний Теффт, допоможе нам віднайти шлях виходу з кризи.

Запорука успіху — реформи і вільна преса

Але без реформ, боротьби з корупцією, затвердження верховенства права й обов’язкової свободи преси та демократії поступу чекати марно. «Якщо іноземний інвестор приходить в Україну, стикається з несумлінним ставленням тутешніх партнерів по бізнесу і не може довести свою правду в (корумпованому) суді — це вкрай негативно впливає на подальші інвестиції, адже інші підприємці бачать, чим це завершується», — наголосив посол. Не менш важливим є реформування судової системи (комплімент у бік Банкової за наміри довести цю справу до кінця) та податкового законодавства.

І, звісно, особливо уважно з Білого дому стежитимуть за тим, як нова українська влада реагуватиме на заяви про тиск на пресу. У посольстві знають про скарги на цензуру та напади на журналістів і закликають правоохоронні органи «ретельно розслідувати такі випадки», а уряд та Президента — «серйозно ставитися до випадків тиску на журналістів».

Публічні заяви Віктора Януковича про те, що він шанує свободу слова, у Вашингтоні вітають і висловлюють сподівання на втілення цієї поваги на ділі. «Це дуже важливо — захищати і навіть розширювати свободи, досягнуті 2005 року. Не має бути відкату назад, до старої системи тиску на журналістів і компанії», — наголосив Теффт. І зауважив, що деякі ЗМІ з власної ініціативи практикують самоцензуру, що «також є деструктивним».

США врятував оптимізм. Врятує й нас?

На запитання, яким чином США зможуть спонукати українську владу виконувати взяті на себе зобов’язання (зокрема ті, про які Янукович говорив під час виступу в Парламентській асамблеї Європи), Теффт віджартувався: «Я — американець, я народився оптимістом і до самої смерті ним залишатимуся». А потім серйозно додав, що, як свідчить історія, Сполучені Штати свого часу також пройшли нелегкий шлях до становлення тієї демократії, яку мають зараз. «Нам допомагали оптимізм і бажання кращого майбутнього. І я вірю, що й у вас усе буде добре. А ми в питаннях демократії, свободи слова та інших засадничих цінностей не здаємося, і якщо побачимо порушення, то вказуватимемо на них. І українській владі ця наша позиція добре відома», — наголосив посол.

Рішення Президента Януковича щодо відмови від інтеграції України в НАТО у Вашингтоні «поважають» і задоволені тим, що й надалі триватиме практичне співробітництво військових. А вступати в НАТО чи ні — це, мовляв, вирішувати українському народу.

 

СЛОВО НЕРІДНЕ

На запитання, чи вчить він українську мову, Джон Теффт зізнався: «Повільно. Найважча частина моєї роботи полягає в тому, що важко знайти час на все, чим хотілося б зайнятися. Сподіваюся, що зможу підвищити рівень своєї української під час літ­ньої відпустки».

За словами амбасадора, перед приїздом на роботу в дипломатичному представництві США у Литві він мав близько дев’яти місяців на вивчення мови. У випадку з Грузією та Україною такого часу не було. Але вчитися ніколи не пізно: «Угорську я вивчив у 30, литовську — у 50... Тепер буде й українська», — висловив сподівання 61–річний дипломат.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>