Фанати. Сага. Очікування

24.06.2010

Загадкові вампіри, палке кохання, красиві герої — здавалося б, сюжетів на основі такого «коктейлю» у кіно було вже безліч. Але такою шаленою популярністю, якою користується у нинішньої молоді кіносага «Сутінки», досі, здається, не міг похвалитися жоден фільм. Після виходу 2008 року першої стрічки за тетралогією Стефані Майєр (зараз авторка, надихнувшись успіхом, пише п’ятий роман) глядачі тінейджерського віку мов подуріли. Виконавців головних ролей засипали мільйонами електронних і «справжніх» листів, а плакати з їхніми зображеннями розлітаються з торгових точок швидше, ніж гарячі пиріжки.

Поки фанати закреслювали в календарі дні до виходу продовження «сутінкової» кіноепопеї, її творці потирали руки: при далеко не найвищому бюджеті їм світили шалені прибутки. Так і сталося. Якщо перша стрічка, на створення якої було витрачено 37 мільйонів доларів, зібрала у світовому прокаті близько 385 «лимонів», то друга після прем’єри в листопаді 2009–го вже за перший уїк–енд прокату побила рекорд, «відбивши» бюджет у 50 мільйонів майже в потрійному розмірі. Загалом фільм «Сутінки. Сага. Новолуння» зірвав касу в 709 мільйонів, і це без урахування коштів із продажу DVD–дисків та різноманітної сувенірної продукції.

30 червня у світовий прокат виходить третя частина епопеї — «Сутінки. Сага. Затемнення» (в українських кінотеатрах показ фільму стартує з 8 липня). Але деяким щасливчикам пощастить побачити стрічку вже завтра — у кінотеатрі «Нокіа» в центрі Лос–Анджелеса прем’єру призначено на 24 червня. Зрозуміло, на перший показ зможуть потрапити не всі охочі, хоча зал дуже великий — уміщує 7 тисяч глядачів. Тому, щоб зайняти чергу, фанати вампірської саги почали чергувати під кінотеатром ще з понеділка.

Тисячі кіноманів віком від 13 до 20 років розбили на площі біля «Нокії» наметове містечко, де днюють і ночують в очікуванні прем’єри «Сутінок–3». «Я нізащо звідси не піду, поки не побачу Роба!» «Я просто мушу, мушу туди потрапити! Якщо не буду серед перших, то навіщо й жити?!» — наводять слова тінейджерів американські ЗМІ. Батьки спершу намагалися вмовити своїх чад бодай ночувати вдома, але побачивши, що це безнадійно, змирилися й тепер носять дітям у намети супчики та котлети.

Попри те, що серед шанувальників саги багато як дівчат, так і хлопців, у наметовому містечку переважають представниці прекрасної статі. Адже на прем’єру обіцяв прийти сам Роберт Паттінсон — виконавець ролі головного героя, вампіра Едварда. Іще з’явившись у ролі Седрика Дігорі в четвертій серії «поттеріани» («Гаррі Поттер і Кубок вогню»), Роб подавав великі надії як потенційний кумир екзальтованих дівчаток. Тож, запросивши його у свій «упирський» проект, кінокомпанія «Самміт ентертеймент» не прогадала. Втім і його кіношна кохана Белла у виконанні Крістен Стюарт, і її друг–перевертень Джейкоб (Тейлор Лотнер) мають удосталь фанатів та фанаток.

Актори насолоджуються популярністю, шанувальники шикуються в черги до кас, а продюсери часу дарма не гають: уже кипить робота над сценарієм наступної серії «Сутінок». Роман «Світанок» вирішили для екранізації розбити на дві частини, прем’єру першої з яких планують 18 листопада 2011 року, а друга вийде в прокат 2012–го. З огляду на популярність тривимірних технологій, обидві стрічки обіцяють випустити у форматі 3D.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>