НОВИНИ ПЛЮС

24.06.2010

Татари готуються до надзвичайного Курултаю

Усі кримські татари можуть вийти із владних структур у Криму, якщо таке рішення ухвалить позачерговий Курултай — загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу. За словами лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, це може стати відповіддю на нову кадрову політику кримської і центральної влади, яка витісняє висуванців Курултаю з керівних посад в автономії. В інтерв’ю Радіо «Свобода» Джемілєв попередив, що надзвичайний Курултай буде скликано, якщо Президент Віктор Янукович звільнить голову Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умерова.

Днями керівник парламенту автономії Володимир Константинов заявив, що існує ймовірність звільнення висуванців фракції «Рух–Курултай» з урядових посад, оскільки вони не згодні з програмою Януковича щодо російської мови, відносин із Росією тощо.

Денькович повернувся до Тимошенко

Народний депутат від Блоку Тимошенко Іван Денькович, який раніше очолював Львівську обласну організацію партії «Батьківщина», вчора відкликав свою заяву про вихід із цієї політичної сили. Денькович повідомив журналістам, що має намір взяти участь у виборах голови обл­організації «Батьківщини» 5 липня і розраховує на перемогу, а також збирається балотуватися на місцевих виборах.

Раніше Денькович заявив про вихід із партії й жорстко розкритикував корупцію в уряді її лідерки Юлії Тимошенко. 1 червня Голова ВР Володимир Литвин зачитав заяву Деньковича про входження в коаліцію, але вже на вечірньому засіданні депутат із неї вийшов.

Беріть шинель — ідіть домів

Українська народна партія вимагає від Верховної Ради заборонити відставним військовослужбовцям Чорноморського флоту РФ залишатися на постійне проживання в Україні, а будівельному управлінню ЧФ — будувати нове житло. «Вже 13 років відбувається «повзуча» окупація Севастополя Росією, коли громадяни іншої держави після закінчення служби залишаються тут на постійне місце проживання. Узаконивши таке житло, керівництво міста остаточно узаконить і перебування громадян Російської Федерації, надавши їм право на приватизацію житла, яке керівництво Чорноморського флоту будувало як службове», — заявив голова кримської організації УНП Олег Фомушкін. Він застерігає, що, якщо не зупинити «повзучу окупацію», то до 2042 року більшість мешканців Севастополя становитимуть громадяни РФ.