Країна непрацюючих законів

23.06.2010

Мало хто сперечатиметься з тим, що в Україні закони повноцінно не діють — населення звинувачує в цьому владу, влада — низьку законодавчу дисципліну населення. Утім є закони, які виконати в принципі неможливо — через їхню нереалістичність і абсурдність. Саме такі закони і віднайшла «Україна молода».

 

Найкурйозніший

Більш як три роки Україна є єдиною державою, де діє особлива конвенція із залізничних перевезень... котів. Не дивуйтеся: насправді в червні 2003 року Україна планувала приєднатися до Міжнародної конвенції з перевезення вантажів залізницею. Ця ординарна подія залишилася б не поміченою, якби не «грамотність» українських законодавців і працівників апарату Верховної Ради. Річ у тім, що абревіатура цієї конвенції — COTIF (КОТІФ). Через помилку одного з відповідальних працівників під час голосування на табло висвітився напис «Ратифікація Міжнародної конвенції з перевезення залізничним транспортом котів». Настільки дивна назва не збентежила депутатів — і 371 (!) народний обранець підтримав невід’ємне право наших «мурзиків» їздити залізницею.

Через півтора десятка років після ери кашпіровських і чумаків українські депутати таки вирішили законодавчо заборонити «колективний гіпноз, біоенергетику й інші методи психічного впливу». Усіляким цілителям і не чесним на руку рекламодавцям, які спробують заробити на українцях шляхом використання незаконного гіпнотичного впливу, загрожує штраф — 8500 грн., або чотири роки в’язниці. Утім самих цілителів це не занадто лякає. Хоча в Україні й налічується більше 10 тис. клінік і фізичних осіб, які лікують «засобами нетрадиційної медицини», але довести, що хтось із них незаконно використовував гіпноз, вкрай складно.

Найдискримінаційніший

Ідеї рівності прав чоловіків і жінок прийшли до нас зі Скандинавії. Там уже нікого не дивує, що більшість місць у парламенті й уряді належать жінкам. Намагаючись наслідувати й у цьому питанні розвинені країни, у вересні 2005 р. Верховна Рада прийняла Закон «Про забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок». Хоча цей закон діє вже п’ятий рік, не виконується він практично повністю. Наприклад, у нинішньому уряді немає жодної жінки на посаді міністра. Водночас як можна виконати ст.18 Закону: запровадити на кожному підприємстві посаду «уповноваженого з гендерних питань»?

Наймасовіший

У липні 2010 р. виповниться чотири роки, як в Україні повноцінно діє закон із запобігання і зменшення тютюнопаління в Україні. Зокрема ст. 13 цього закону забороняє паління в громадських місцях. Більше того, після внесених змін до закону за сигарету на автобусній зупинці або на стадіоні можуть оштрафувати на 170 грн. (а при повторному порушенні впродовж року — на 340 грн.). Але це лише в теорії. На практиці ж просто в центрі столиці — у переході під майданом Незалежності — важко дихати через тютюновий дим. Як пояснює міліція, штрафувати порушників вона не може, оскільки в неї немає чіткого списку, які місця є громадськими, а які — ні.

Інша заборона в цій сфері — на рекламу сигарет. З одного боку, тютюнова реклама вже заборонена майже всюди — в газетах і журналах, на радіо, в кіно чи на бігбордах. Причому Україна в цьому питанні вже випередила більшість країн Євросоюзу, адже там окремі види реклами сигарет ще залишаються. Але з іншого боку, в країнах ЄС значно вищий рівень контролю заборонних приписів, а у нас, наприклад, окремі журнали відверто порушують заборону на рекламу сигарет, і цим, на жаль, ніхто особливо не переймається.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>