На останніх секундах

19.06.2010
На останніх секундах

Лідер «Лейкерз» Кобі Брайант (у центрі) із призом найціннішого гравця фіналу, який він здобуває другий рік поспіль. (Фото Рейтер.)

Фінальна серія «плей–оф» у Національній баскетбольній асоціації вийшла такою, якою її хотіли би бачити і вболівальники, й організатори. Керівники отримали непогані прибутки, а фани захоплено стежили за інтригою у двобої двох претендентів на чемпіонство: «Бостон селтікс» та «Лос–Анджелес лейкерз» провели всі сім поєдинків, можливі на цій стадії. Найсильнішою клубною командою світу (а саме так неофіційно іменують переможця в НБА) другий рік поспіль стала команда Міста Ангелів.

Перед вирішальним поєдинком, який відбувся вчора в Лос–Анджелесі, хлопці з «Бостона» не могли розраховувати на гравця «старту» Кендріка Перкінса: у шостому матчі він порвав зв’язки коліна. Центрового, котрий не надто тішив результативністю, але стабільно працював під щитами, замінив Рашид Уоллес. І ветеран зіграв не гірше за травмованого.

Підопічні Дока Ріверса у першій чверті відірвались від «озерян» на дев’ять очок, а перед останньою 10–хвилинкою були попереду на чотири пункти. Старався розігруючий Реджон Рондо, що в другому поєдинку серії зробив «трипл–дабл», а вчора до повторення такого досягнення йому забракло лише двох підбирань. У ніч на п’ятницю двозначну кількість очок узагалі набрала вся стартова п’ятірка «кельтів».

Тільки от не виявилось у них у складі лідера на зразок Брайанта, без якого нинішній «Лейкерз» навряд чи досягнув би такого результату. А ще в потрібний момент нарешті заграв форвард Рон Артест — перші шість поєдинків серії він провів посередньо як для гравця його класу.

Долю матчу вирішили останні хвилини: за рахунку 81:76 на користь господарів Рондо закидає триочковий, і потім «кельти» вимушено фолять на Саші Вуячичу, котрий практично цілий матч просидів на лаві запасних. Два штрафні кидки словенець реалізував без проблем, і його перші очки виявилися останніми у цій грі — рахунок став 83:79 на користь «ЛА». За 11,7 секунди до сирени Рондо намагався знову влучити здаля, але його прикрив Ламар Одом.

Для «лейкерів» це вже 17–та перемога за історію. А для їхнього легендарного тренера Філа Джексона – 11–та, тобто в нього вже немає місця на руках для чемпіонських перснів. «Озерні» впритул наблизилися до «кельтів» за кількістю чемпіонських титулів в історії – у «Бостона» на один тріумф більше. У наступної за кількістю відзнак НБА команди — «Чикаго буллз», котру свого часу також очолював Джексон, лише шість перемог в активі, тому для «Бостона» й «ЛА» очна суперечка має особливий підтекст: «жовті» й «зелені» визначають, хто має право називатися найвеличнішою клубною командою у світовому баскетболі. «Коли ви долаєте «Бостон», це набагато більше, ніж просто перемога: це конкуренція титулів, історії. Це неймовірне задоволення», — іспанець По Гасоль, один із лідерів «ЛА», чудово розуміє підґрунтя такого протистояння.

Перемога «Лейкерз» викликала в Лос–Анджелесі традиційні гуляння уболівальників «озерних», які переросли у безлади та заворушення. Звично були локальні сутички з поліцією, арешти та десятки розбитих автомобілів. І це попри те, що правоохоронці виставили додаткові наряди поруч з ареною «Стейплз центр», де проходив останній матч серії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат НБА. «Плей–оф». Фінал. «Лейкерз» — «Бостон» — 83:79 (Брайант (23+15 підб.); Артест (20+5 підб.+5 перехопл.); Гасоль (19+18 підб.) — Пірс (18+10 підб.); Гарнетт (17); Рондо (14+8 підб.+10 передач). Серія до чотирьох перемог — 4:3.