Допомога на словах

16.06.2010
Допомога на словах

Опинившись перед закритим кордоном, узбецькі біженці з Киргизстану у відчаї не знають, що робити. (Фото з сайту Daylife.com.)

Рада безпеки ООН засудила прояви насильства на півдні Киргизії і закликала припинити кровопролиття та гарантувати доставку гуманітарної допомоги потерпілому цивільному населенню. Як повідомляє «Євроньюз», по завершенні екстреної консультації Радбезу Клаудіо Еллер заявив про підтримку дій представників ООН та інших регіональних організацій із полегшення становища громадян в охопленому заворушеннями регіоні.

Тим часом рахунок убитих у південних областях Киргизстану вже йде на сотні. На кордоні з Узбекистаном накопичилося вже понад 100 тисяч біженців з числа етнічних узбеків Киргизії. Але вчора Узбекистан закрив для них кордон — країна не готова прийняти таку кількість утікачів через брак необхідної інфраструктури для надання їм медичної допомоги та забезпечення харчовими продуктами і питною водою. Паралельно Узбекистан звернувся до міжнародної спільноти з проханням про надання гуманітарної допомоги біженцям.

А тим часом в Англії вчора затримали сина поваленого президента Киргизії Курманбека Бакієва — Максима, який збирався попросити в Об’єднаному Королівстві політичного притулку. Повідомлення про затримання Бакієва–молодшого практично збіглося в часі з прес–конференцією його батька: у Мінську, де перебуває в екзилі, скинутий президент закликав міжнародну спільноту допомогти його народу, але не тимчасовому уряду Киргизстану.

У Москві відбулося надзвичайне засідання глав РНБО країн–членів Організації договору про колективну безпеку, учасником якої є й Киргизстан. Президент Росії Дмитро Медведєв на цій нараді заявив, що киргизькій владі наразі не вдається стабілізувати ситуацію у своїй країні. Але про те, щоб спрямувати до Киргизії миротворців від цієї організації, про що просила киргизька влада, наразі не йдеться. Не поспішають із миротворчими місіями й інші міжнародні структури, які поки що співчувають офіційному Бішкеку лише на словах.

 

ДО РЕЧІ

Учора на своєму засіданні президія Меджлісу кримськотатарського народу ухвалила спеціальну заяву у зв’язку з трагічними подіями в південних областях Киргизії, закликавши обидві сторони конфлікту відмовитись від насильства. Меджліс здійснює постійний контакт із тамтешньою кримськотатарською діаспорою, щоправда, наявна інформація не дозволяє прояснити ситуацію, коли кримським татарам, які там мешкають, «знадобиться допомога і сприяння».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>