Візам — ні, свободі слова — так?

16.06.2010

Підготовка Плану дій щодо скасування візового режиму між Україною та Євросоюзом — це «дуже важливий крок» у цьому напрямі. Про це на спільному брифінгу з Прем’єр–міністром України Миколою Азаровим у Люксембургу заявила Верховний представник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики, віце–президент Єврокомісії Кетрін Ештон. За її словами, безвізовий діалог перейшов «в активну фазу», і до саміту Україна—ЄС, який відбудеться в жовтні, сторони підійдуть із конкретними напрацюваннями.

Безперечний прогрес у питанні запровадження безвізового режиму побачив і Азаров, який у Люксембурзі брав участь у 14–му засіданні Ради з питань співробітництва Україна—ЄС. «Три місяці в Україні нова влада. Про яку відсутність прогресу ви говорите? — обурився Микола Янович у відповідь на скептичне запитання журналістів. — Я вдячний керівництву ЄС за те, що за ці всього лише три місяці значно активізувалися переговори щодо надання Україні безвізового режиму. І сьогоднішня наша розмова дає мені впевненість у тому, що ми матимемо чіткий, більш конкретний план дій. І я думаю, що перспективи надання такого режиму достатньо ясні».

Азаров наголосив, що і в Брюсселі, і в Києві є політична воля для поглиблення двосторонніх відносин. За підтримки Євросоюзу Україна планує провести комплекс системних реформ, що дозволить нам «уже в недалекому майбутньому розраховувати на якісне поглиблення співпраці з ЄС» — зокрема, укладення угоди про асоціацію, створення «поглибленої та всеохоплюючої» зони вільної торгівлі й запровадження безвізового режиму.

Окрім того, Азаров повідомив, що Україна має намір почати реалізацію Брюссельської декларації з модернізації української газотранспортної системи. Прем’єр повідомив, що на 25 червня у Брюсселі запланована «дуже важлива зустріч комісарів ЄС із українським міністром палива та енергетики, на якій у тому числі обговорюватиметься ця тема». До осені питання про модернізацію української ГТС на 2011 рік має бути вирішене — таке сподівання висловили обидві сторони.

Одночасно з економічними питаннями Євросоюз цікавить дотримання в Україні демократичних цінностей. Тому під час зустрічі з Азаровим баронеса Ештон не могла оминути теми свободи слова, яка останнім часом у нашій державі опинилася під питанням.

«Що стосується свободи слова, то для нас це — фундаментальна цінність, — запевнив Прем’єр. — Я думаю, що керівництво ЄС у цьому впевнене. І Президент, і український уряд виконуватимуть усі ті норми Конституції, які гарантують нашим громадянам у тому числі й свободу слова».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>