В інтересах «друга преси»

16.06.2010

Хронологія антидемократичних проявів Президента Януковича та його оточення вчора поповнилася новим пунктом. У Києві в Національному «Експоцентрі України» відкрилася XXIІ Міжнародна агропромислова виставка «Агро­2010», на традиційний захід заявився глава держави. Не сам — із численною охороною, яка кількісно зросла порівняно з попередніми президентами. Попри те, що сам Віктор Федорович називає себе найкращим другом і союзником журналістів, його сек’юріті вранці дали доброго прочухана одному з «нахабних» медійників.

За словами кореспондента каналу СТБ Сергія Андрушка, після брифінгу Януковича він намагався пройти слідом да особами, що супроводжували Президента, аби поставити йому додаткове запитання. Журналіста зупинив співробітник Управління держохорони. Андрушко попросив представитися, однак той не захотів. Після цього телевізійник дістав мобільний телефон, увімкнув відеозйомку і попросив працівника УДО пояснити на камеру, чому його не пропускають. У відповідь охоронці застосували щодо журналіста прийоми захоплення і повалили його на підлогу, розповів Андрушко агенції УНІАН.

Це не перший випадок конфліктів охорони Януковича з журналістами. Третього червня, під час послання Президента до народу, стався конфлікт між бодігардами глави держави і журналістом сайту «Українська правда». Прикметно, що вчора по обіді ініціатори руху «Стоп цензурі» зустрічалися з головою СБУ Хорошковським, якому Президент Янукович доручив розібратися з фактами цензури у ЗМІ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Директор телеканалу ТВі Микола Княжицький заявляє, що за ним і його колегами впродовж останнього тижня постійно ведуть спостереження невідомі особи. Про це йдеться у відкритому звернення Княжицького до Генпрокурора Медведька та міністра внутрішніх справ Могильова.

Княжицький стверджує, що одна з машин у понеділок цілий день вела відеоспостереження за офісом телекомпанії. «Люди, що перебували в автомобілі марки Daewoo Lanos срібного кольору з державним номерним знаком АА 98 74 ЕВ, приховували свої обличчя, після спілкування з журналістами телеканалу ТВі почали тікати від журналіста Романа Скрипіна, проїжджаючи на червоне світло та перетинаючи подвійну осьову смугу», — зазначає Княжицький. Внаслідок журналістського розслідування працівникам редакції вдалося з’ясувати, що автомобіль був із підробленими номерами. Директор телеканалу намагається навести довідки, чи не є невідомі громадяни працівниками СБУ.