«Іноді пересічна людина запропонує таку геніальну ідею...»

10.06.2010
«Іноді пересічна людина запропонує таку геніальну ідею...»

Валентин Наливайченко на прес–конференції. (Фото Укрінформ.)

Екс–голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко продовжує «розкрутку» своєї політичної діяльності — учора він презентував у Києві проект нової Конституції. Ця акція вклинилася у щільний графік поїздок Наливайченка по регіонах: після Чернігівщини він відвідав Кіровоградщину, сьогодні зустрічатиметься з потенційними прихильниками у Хмельницькій області, а завтра й післязавтра перебуватиме на Львівщині й Тернопільщині. При цьому позавчора лідер громадського руху «Оновлення країни» відзначав свій 44–й день народження.

За словами Наливайченка, оновлення держави неможливе без оновлення Основного закону. Пан Валентин наголосив, що його організація свідомо презентувала проект Конституції в числі перших своїх ініціатив.

«Ми знаємо, які закони треба змінити, не під владу чи під опозицію. Кожен із них уже перебував при владі і зазвичай пропонував «вождистську» Конституцію. Це не наш принцип. Порядок має бути всюди — і у владі, і в опозиції. І цей порядок має бути за народовладдям», — наголосив Валентин Наливайченко.

За словами колишнього голови СБУ, народовладдя є стрижнем проекту. Зокрема, проект пропонує «прив’язати» депутатів до громади шляхом повернення до мажоритарної системи виборів. Президент фактично перетворюється на керівника виконавчої гілки влади й відповідає за роботу уряду. Істотно посилюються повноваження місцевих органів влади.

Наливайченко вважає, що після «кон’юнктурних змін», які були внесені до Конституції у 2004 році, Основний закон перетворився на джерело системної політичної кризи. Конфлікти між ключовими органами влади, за словами провідника «ОK», нівелювали ефективність та відповідальність влади. З одного боку, виконавча гілка не мала єдності, а парламент виявився нестабільним аж до ризиків.

Проект, підготовлений Українським юридичним товариством (це партнер руху «Оновлення країни»), пропонується для обговорення громадськості та організаціям. «Ми хочемо почати дискусію в суспільстві й не дозволимо владі вкотре усунути народ від конституційного процесу», — каже Наливайченко. Відтак «ОК» ініціює проведення дискусій та «круглих столів». Цікаві пропозиції будуть враховані.

«Іноді пересічна людина запропонує таку ідею, що навіть експерти беруться за голову: «Це геніально!» — заохотив до дискусії голова Українського юридичного товариства Олег Березюк.