Подяка землі

09.06.2010

У Полтаві на базі місцевої аграрної академії відбулися перші всеукраїнські Моргунівські читання, організовані Комітетом з увічнення пам’яті Федора Моргуна, створеного у 2008 році після його смерті внаслідок автокатастрофи на Сумщині.

Герой Соціалістичної Праці, колишній перший секретар Актюбинського обкому компартії Казахстану, генеральний директор асоціації «Полтавацукор» Євген Золотарьов пліч–о–пліч із Федором Моргуном працював практично півстоліття. А як очевидець пригадав епізод, після якого Моргун «прокинувся знаменитим». Сталося те на цілині, коли її найзавзятіших «підкорювачів» зібрав на зустріч сам перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов. «Виступ на цьому форумі Моргуна пролунав «бомбою», що «розірвалася» у великій залі, — зазначив Євген Михайлович. — Звертаючись особисто до Хрущова, він сказав: «Думаю, вже досить розорювати цілину. Треба довести до ума те, що наорали, бо ж не встигаємо його освоювати». Дві тисячі людей у залі буквально завмерли, вражені такою «крамолою», яка фактично суперечила «генеральній лінії» партії. А після того, як міністр сільського господарства Казахстану (до речі, теж українець) відреагував на цей виступ словами «орали і будемо орати», більшість присутніх у залі поставили хрест не лише на тодішній посаді Федора Трохимовича, а й на його кар’єрі. Однак у заключному слові Хрущов порадив міністру «слухати Моргуна». І вже цим словам зала аплодувала стоячи».

Саме на казахській цілині, яку Федір Трохимович освоював, він надивився на зворотний бік бездумного «підкорення» природи людиною. Зокрема, на спровоковані глибокою оранкою пилові бурі, які в небачених масштабах «вивітрювали» верхній, найродючіший шар грунту. Відтоді Федір Моргун став найпалкішим захисником землі, невтомним пропагандистом і впроваджувачем ґрунтозахисної безплужної системи її обробітку — знаменитої й водночас критикованої раніше багатьма «безвідвалки», без якої сьогодні взагалі неможливо уявити цивілізоване господарювання. Власне, колишній фронтовик став чи не єдиним серед повпредів тодішньої партноменклатури безкомпромісним оборонцем села і селянина, якого він називав «безсмертною душею України». Про це на Моргунівських читаннях особливо проникливо говорили знані не лише на Полтавщині аграрії Семен Антонець, Михайло Бернацький, Володимир Косяк та інші.

Наостанок учасники читань, які відтепер стануть традиційними, ухвалили рекомендації, адресовані «правлячій еліті й усім громадянам України, країн СНД, Європи і світу». Було вирішено також створити обласну громадську організацію з вивчення і розвитку спадщини Федора Моргуна. Серед її пріоритетних завдань — спорудження «іменного» приватного навчально–виховного комплексу, запровадження міжнародної премії для продовжувачів справи ґрунтозахисту, встановлення на Полтавщині пам’ятного знаку українському чорнозему...

 

ЦИТАТА

Федір Моргун, доктор сільськогосподарських наук:

— Сільське господарство Радянського Союзу було одним із найвідсталіших у світі. Навіть у 1985—1991 роках країна щорічно закуповувала у США, Канаді та деяких європейських державах по 35—40 мільйонів тонн зерна, витрачаючи мільярдні суми валюти, вирученої за продаж нафти. Ковбаса, м’ясо, масло були для народу постійним дефіцитом. Більшість продуктів харчування виробляли не завдяки раціональному веденню сільського господарства, а за рахунок пограбування землі, лісів, води, земних надр і природи в цілому.