Дубова шкіра теж болить

09.06.2010
Дубова шкіра теж болить

Тисячолітній дуб Залізняка. (Фото з сайту upi.org.ua.)

Невідомо хто перший додумався встромити «на щастя» копійку в кору старезного дуба–довгожителя, що росте в Холодному Яру Чигиринського району Черкащини, але нову «традицію» миттю підхопили й інші туристи. «Вже приблизно рік, як така мода з’явилася. Звісно, що для здоров’я дуба шкода від того дуже велика. Бо тріщини в його корі, куди люди встромляють копійки, розсихаються ще більше. Але ж наші заклики цього не робити на туристів зовсім не діють», — обурюється екскурсовод філіалу Холодний Яр національного історико–культурного заповідника «Чигирин» Людмила Калініченко.

«Одні встромляють копійки, а інші їх «старанно» видлубують з дуба, ще більше травмуючи його кору», — додає й завідуючий цим філіалом Богдан Легоняк. Він каже, що з такою пошестю нелегко боротися. Бо потік туристів з усієї України помітно зріс, до того ж із початком шкільних канікул додалися ще й організовані групи школярів, тож встежити за всіма неможливо.

Поставити охорону біля дуба Максима Залізняка, який є гордістю всієї держави, заповіднику немає за що. А благодійників, котрі могли б узяти опіку над славетним дубом, поки не видно. «Аби така людина з’явилася, то можна було б змонтувати біля дуба спеціальну скарбничку, куди туристи могли б вкидати свої копійки. Бо поставити її зараз — це означає створити спокусу для любителів дармових грошей», — розмірковує Богдан Легоняк.

Поки що вирішено боротися з любителями колупати копійками кору велетенського дуба іншими методами, наприклад, звівши довкола нього огорожу. Також тут планують насадити декоративних кущів, таких як самшит. Цей «живий» паркан, сподіваються науковці Холодного Яру, обмежить доступ туристів беспосередньо до стовбура дуба...

 

ДОВІДКА «УМ»

Дуб Максима Залізняка, вік якого 1100 років, є одним із десяти найбільших у Європі. Його висота сягає 24 метрів, а обхват стовбура — майже 9 метрів. Дуб росте на південному схилі Кириківського Яру на території урочища Холодний Яр на хуторі Буда Чигиринського району. У тіні тисячолітнього дуба, за переказами, відпочивали Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Северин Наливайко й Тарас Шевченко.