Анкара Тель–Авіву не друг

09.06.2010

Криза у відносинах між Ізраїлем і Туреччиною набирає обертів. Учора у Стамбулі на саміті Наради із взаємодії та заходів довіри в Азії міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу висунув до міжнародної спільноти вимогу запровадити санкції проти Ізраїлю та засудити напад ізраїльських військових біля узбережжя Сектору Газа на «Флотилію свободи», внаслідок якого загинули турецькі громадяни. Міністр наголосив, що взаємини між двома країнами не нормалізуються, якщо Ізраїль відмовиться від проведення незалежного міжнародного розслідування цього інциденту.

Нагадаємо, Тель–Авів іще раніше відхилив пропозицію Генсека ООН Пан Кі Муна про створення міжнародної комісії з розслідування інциденту біля узбережжя Гази як неприйнятну. Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак повідомив, що його країна проведе власне розслідування із можливістю створення відповідної комісії, в яку можуть увійти закордонні фахівці — на вибір Ізраїлю. Хоча міжнародні слідчі, серед яких мали бути й турецькиі та ізраїльські представники, могли б усебічно дослідити проблему, а очолити комісію ООН пропонувала екс–прем’єр–міністрові Нової Зеландії Джеффрі Палмеру, який є визнаним у світі фахівцем з морського права.

Анкара оголосила про призупинення спільних із Тель–Авівом урядових проектів у галузі інфраструктури та енергетики й заморозила контракт на придбання ізраїльських безпілотних літаків «Херон» на суму в 185 мільйонів доларів.

Наступного тижня до берегів Гази мають пристати два іранські кораблі з гуманітарною допомогою для мешканців заблокованого Ізраїлем Сектору Газа. Ці судна охоронятимуть гвардійці з числа елітних частин стражів ісламської революції. Гуманітарну допомогу для палестинців, передусім медикаменти та харчі, назбирав іранський Червоний Півмісяць.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Одну з найбільш авторитетних і відомих американських журналісток, дуаєна (старійшину) прес–корпусу при Білому домі Хелен Томас відправили у відставку після «антиізраїльських» висловів. У серпні Хелен, яка упродовж багатьох років працювала оглядачем у видавничому концерні Hearst, має виповнитися 90 років. Свій ювілей вона планувала відзначити на роботі, але днями її терміново відправили на пенсію. «Проштрафилася» ветеранка ще 27 травня, порушивши негласне, але суворе табу на безсторонні відгуки про Ізраїль: сказала, що ізраїльтянам треба «забратися до біса з Палестини» і переселитися в Німеччину, Польщу чи Америку.

Відеозапис із цими словами потрапив в інтернет і викликав у США хвилю обурення. Прес–секретар Білого дому Роберт Гіббс назвав висловлювання Томас «образливим і огидним», від журналістки відмовилися колеги, її засудили колишні шанувальники. На своїй сторінці в інтернеті пані Хелен намагалася перепросити й назвала свої слова «необдуманими», але було вже пізно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>