Північ і Південь разом

08.06.2010
Північ і Південь разом

В очному протистоянні кримчан і волинян сильнішими виявились представники північного заходу. (Фото з сайту ФК «Волинь».)

Іншого результату луцькій команді вболівальники не пробачили б. Після виходу «Волині» до півфіналу Кубка України — а це найкраще досягнення лучан у цьому турнірі за історію — від них стали очікувати повернення до прем’єр–ліги. Перше коло в першій лізі підопічні Кварцяного провели не надто переконливо, але дев’ятиматчева серія без поразок, що взяла початок усередині квітня, вже за два тури до закінчення змагань принесла путівку до еліти. Післязавтра в останньому турі волинянам залишається заочно позмагатися із «Севастополем» за перше місце. Кримська команда, фінансована Партією регіонів, теж достроково підвищилися в класі, готується до дебюту у «вишці».

 

Справжні волиняки

Віталій Кварцяний, кот­рий працює у «Волині» дев’ять років поспіль, знову довів, що є добрим фахівцем у питанні вибору легіонерів. Свого часу він відкрив таких відомих нині виконавців, як Марко Девич, Северин Ганцарчик, Папа Гуйє та Майкл Алозі. Нині в місті на річці Стир на перших ролях перебувають також іноземці. Бразилець Майкон де Олівейра є найкращим бомбардиром клубу із 13 голами. Не меншої уваги заслуговує постать двометрового сенегальського воротаря Ісси Ндоє, що любить розважати глядачів закиданням м’яча рукою від своїх володінь ледве не до штрафного майданчика суперників. Кварцяний днями назвав Ндоє «найкращим воротарем у світі», і за сенегальцем, мовляв, уже «полюють» кілька французьких та іспанських клубів. Але вправних і перспективних виконавців у Луцьку вистачає й без легіонерів: у складі «Волині», зокрема, значаться двоє гравців юнацьких збірних України.

Добротним нападом славиться й «Севастополь». Недарма в середині чемпіонату на чолі змагання бомбардирів перебувало одразу троє південців. На даний момент найкращими досягненнями можуть похвалитися Юрій Плешаков (16 голів) та Андрій Шевчук (12). Цікаво, що в команді тренера Олега Лещинського немає легіонерів: усі виконавці представляють Україну. За деякими даними, «Севастополю» допоможе кадрами «братній» донецький «Шахтар». Подейкують про оренду Єзерського, Дуляя й Агахови.

А де жити будемо?

Поки залишається не зрозумілим, на якому стадіоні севастопольці проводитимуть домашні поєдинки. У місті немає споруди, яка відповідала б нормам прем’єр–ліги, і команда навіть у першій лізі деякий час проводила домашні поєдинки в Бахчисараї. Із часом «кримчани» планують переїхати до Балаклави, де триває реконструкція стадіону «Гірник».

У лучан інша ситуація: їхній «Авангард» єдиний серед першолігових арен був акредитований прем’єр–лігою для проведення матчів під її егідою. Днями керівництво «Волині» запропонувало «батькам» міста взяти стадіон в оренду на 49 років, пропонуючи взамін облаштування та оснащення арени на паритетних засадах із місцевою владою.

Підвищення відкладається

Стосовно інших представників першої ліги, то про плани на підвищення відкрито говорило хіба керівництво «Львова». Але невпевнене завершення чемпіонату та постійні зміни на тренерському містку залишили «синьо–золотих» ще на один сезон у першому дивізіоні.

А невдахами турніру достроково стали «Харків» та тернопільська «Нива». Їм на зміну із другої ліги прийшли чернівецька «Буковина» та армянський «Титан».

 

ТАБЛО

Перша ліга. 33–й тур. «Геліос» — «Севастополь» — 0:1 (Шевчук, 82), «Волинь» — «Прикарпаття» — 5:1 (Майкон, 5, 12; Павлов, 38, 62; Кінаш, 80 — Коржук, 58; вилучення: Грінченко, 84 — Гнатюк, 84; Барчук, 90), «Львів» — «Зірка» — 2:1 (Зозуля, 45+1; Чепурненко, 56 — Ситник, 41 (пен.)), «Кримтеплиця» — «Нива» — 4:0 (Абляметов, 25; Діабі, 51; Кучеренко, 54, 77), «Фенікс» — «Арсенал» (БЦ) — 2:2 (Рябко, 4; Івашко, 11 — Смішко, 7; Гонщик, 90; нереалізоване пенальті: Кармаліта, 90+2 («А»)), «Нафтовик» — «Динамо–2» — 1:0 (Каракевич, 21), «Дністер» — «Олександрія» — 0:1 (Запорожан, 37; нереалізоване пенальті: Полтавець, 42 («Д»)).

Лідери: «Севастополь» — 73, «Волинь» — 71, «Львів», «Олександрія» — 63, «Сталь» — 62, «Кримтеплиця» — 58, «Нафтовик» — 56.

Бомбардири: Кучеренко («Кримтеплиця») — 19, Плешаков («Севастополь») — 16.