Янукович під демократичним прицілом

05.06.2010
Янукович під демократичним прицілом

Доповідачки ПАРЄ по Україні Ренате Вольвенд і Майліс Репс. (Фото Укрінформ.)

Учора співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи ділилися своїми спостереженнями від перебування в Україні. Давня наша знайома, представниця Ліхтенштейну Ренате Вольвенд, та естонка Майліс Репс пробули в Україні кілька днів, мали зустрічі з Прем’єр–міністром, представниками різних політичних сил, журналістами тощо. Це була перша їхня місія, відколи Віктор Янукович став Президентом.

На вчорашній прес–конференції доповідачки повідомили цікаву новину: українська влада нібито просунулася в розслідуванні «справи Гонгадзе». «Це було одне з перших питань, яке ми поставили під час нашої зустрічі з міністром юстиції і Генеральним прокурором. І нам детально розповіли про всі процедури, які проводять, і пообіцяли, що днями до відома громадськості буде доведено, хто стоїть за всіма цими схемами», — розповіла Майліс Репс.

Що ж до самого моніторингу, то співдоповідачі почули багато нарікань. «Нам розповіли, що збільшується кількість порушень прав на вільні зібрання, свободи слова та особистих свобод. Ми чули дуже серйозні звинувачення щодо порушень таких прав із боку міліції, — сказала пані Репс. — Якщо ці звинувачення правдиві, то Рада Європи ніколи не змириться з такими серйозними порушеннями прав і свобод людини». Зокрема, спостерігачі повідомили, що в підсумковий звіт потрапить інформація про смерть 19–річного студента у відділку міліції.

Представники Ради Європи зазначили, що не можуть карати якусь державу. Але вони можуть написати звіт, який потім виллється у рекомендації ПАРЄ до конкретної країни. «Всі країни, як правило, дуже уважно реагують на ці зауваження, — зазначила Ренате Вольвенд. — І так завжди поводилась Україна, навіть у найважчі часи».

Доповідачки висловили сподівання, що нова влада не наступатиме на свободу слова. «Ми отримали запевнення, що свобода слова і свобода преси не обмежуватимуться новою владою. А Прем’єр–міністр, наприклад, сказав нам, що інколи його критикують більше, ніж критикують опозицію», — розповіла Майліс Репс.

Наступний візит співдоповідачі моніторингового комітету здійснять у вересні.