«Президент», та не той

05.06.2010

Сто днів президентства — це не лише привід похвалитися своїми здобутками для влади, а й чудова нагода підсумувати її програші та недопрацювання — для опозиції. Не змарнувала можливості «розбомбити» свого більш успішного конкурента по президентських виборах і найпомітніша в усіх сенсах опозиціонерка Юлія Тимошенко.

Спочатку Юлія Володимирівна збиралася провести прес–конференцію одночасно з главою держави — о 12–й. Однак потім перенесла зустріч із журналістами на дві години вперед — очевидно, щоб і собі послухати одкровення Януковича. Змінилося й місце зустрічі леді Ю з журналістами: якщо спершу екс–прем’єрка планувала зібрати всіх у конгрес–холі готелю «Президент», то в результаті довелося «засідати» в іншому готелі — «Інтерконтиненталь». Символізму, щоправда, від того не поменшало: саме в цьому помпезному залі розміщувався прес–штаб Віктора Януковича під час першого і другого турів президентських виборів.

Як з’ясувалося, місце проведення «пресухи» змінили невипадково, а вимушено. «Справа в тому, що приміщення, де ми збиралися проводити прес–конференцію, належить Державному управлінню справами, і в останню хвилину нам, по суті, відмовили», — пояснила Тимошенко.

Реляції «регіонального» Президента, який і напередодні в Палаці «Україна», і вчора в Українському домі вихвалявся своїми успіхами, ЮВТ розкритикувала вщент. За її словами, прочитане з папірця послання Януковича «нічого не варте», але «є кілька фраз, які Янукович написав власноруч». Зокрема, на думку Тимошенко, до таких належить намір створити потужний силовий блок «для протистояння опозиції». «Посилені заходи охорони Януковича свідчать: він усвідомлює, що не так будує Україну, що йому вже потрібно захищатися від власного народу», — вважає Юля.

«Його слова про те, що олігархи більше не стоятимуть у чергах, відповідають дійсності. Бо країна належить десятьом людям: Януковичу і дев’ятьом особам з його оточення. Всі вони відомі поіменно. І сьогодні ніякої нової черги не буде», — наголосила Тимошенко.

Заяву Януковича про те, що вже за п’ять років він завершить приватизацію, ЮВТ назвала «знаковою»: мовляв, усі державні об’єкти вже «розписані» між групами впливу й конкретними людьми, наближеними до гаранта. «Головною сентенцією для Януковича стало «на політиці треба заробляти гроші», а ідеологією — «корупція в усіх сферах», — зауважила леді Ю.

Тимошенко наголосила: Віктор Янукович порушує президентську присягу. «Президент, який зобов’язався всіма своїми силами і справами боронити суверенітет і незалежність України, почав із того, що з перших днів його перебування на посаді Україна втрачає і свої суверенні права, і свої незалежні території», — заявила лідерка БЮТ, нагадавши, що й у частині захисту прав і свобод громадян В.Я. також присяги не дотримується: у міліції вбивають людей, президентські кортежі переїжджають звичайних громадян, студентів кийками розганяють із мітингів, і ніхто за це не відповідає.

Окрім того, за словами Тимошенко, Янукович не сприяє підвищенню авторитету України у світ: про це свідчить попередження організації «Фрідом хаус», де днями заявили, що Україна може втратити статус вільної країни, який утримувала при «помаранчевій» владі.

З огляду на все це опозиційна лідерка назвала нинішнього главу держави «профнепридатним» і закликала підготувати альтернативний януковичівському проект змін до Конституції, який передбачатиме право народу на референдум щодо дострокових виборів парламенту і Президента.

Окрім того, леді Ю пообіцяла добитися позбавлення депутатських прав усіх депутатів, які не перереєструвалися у фракції БЮТ і перейшли до коаліції. «За входження до коаліції дають мільйон доларів одразу, а потім 25 тисяч платять щомісяця. Всі депутати цю ставку знають. Вона не є секретом. Тому саме зараз перевіряється моральна та ідеологічна стійкість», — наголосила Тимошенко.