Виступ із «бульбулятора»

04.06.2010
Виступ із «бульбулятора»

Активістів партії «За Україну!» з локшиною та мильними бульками відтіснили подалі від Палацу «Україна», де промовляв Президент. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Віктор Янукович порушив багаторічну традицію і виступив зі щорічним президентським зверненням до народу, що базується на посланні Верховній Раді, не в самому парламенті, а в Палаці «Україна». Очевидно, Віктор Федорович не забажав ускладнювати собі життя на випадок протестів парламентської опозиції. Півторагодинну промову В.Я. приурочив до круглої дати — «стоденки» свого перебування на чолі держави. Звернення мало стати буцімто оголошенням стратегії, яку Україну будує Янукович.

 

«Локшину від Януковича» таки роздали

Задля спокою Лідера у райони, прилеглі до Палацу «Україна», стягнули величезні сили міліції. Правоохоронці оточили по периметру територію довкола головної концертної зали країни і відверто нудьгували, потерпаючи на відкритому сонці. Біля будівлі маніфестували підтримку Януковича прихильників «синіх» із відповідними прапорами.

Ситуація радикально змінилася, коли на вулиці на підходах до Палацу «Україна» з’явилися представники опозиційних сил. Напередодні Київський окружний адмінсуд заборонив анонсовані ВО «Свобода» акції з нагоди послання Президента. «Свобода» від виступу відмовилася, а ось партія «За Україну!» — ні.

Невелику групу протестувальників (близько 30 осіб) узяли в тісне коло бійці «Беркута», причому співвідношення учасників акції до міліціянтів становило 1:3. Не згодних із політикою влади відтіснили подалі від очей можновладців та утримували на місці, доки лідер та його почет не прибули до концертної зали.

«Прикро, що цього не бачать наші державні мужі. Вони не хочуть ані бачити, ані чути людей. Ось яскраве свідчення — нас нахабно і незаконно відтіснили подалі, щоб тільки їм було комфортно. Установки пана Могильова (міністра внутрішніх справ) щодо вуличних акцій уже в дії. Але ж нам суд не забороняв проводити акцію, заборона стосується низки інших опозиційних сил», — обурювалися прихильники «НУНС».

Активістам партії «За Україну!» (саме вони складали основну масу незгодних) вдалося провести свій мітинг в оточенні міліції та аж на задвірках Володимирського ринку. Маніфестанти зачитали імпровізований звіт Януковича, адресований Кремлю, а не народові України. Ілюструючи політику Банкової, національні активісти випускали мильні бульбашки з «бульбуляторів» і роздавали присутнім «локшину від Януковича», що символізувало пусті обіцянки Януковича.

Вихідний день для ОДА і од

Аби послухати виступ Президента, у Палац «Україна» автобуси звозили не лише депутатів із парламенту, а й керівників управлінь обласних держадміністрацій — робочий день в ОДА виявився ніби вихідним.

На сцені Палацу стояли Державний Прапор та президентський штандарт, зал був заповнений цілком — звісно, лише лояльними особами. Перш ніж пройти червоною доріжкою і вдягти окуляри для читання з папірця, глава держави в залі привітався з Азаровим. Поруч плескав у долоні олігарх Ахметов.

Почалося дійство з виконання хором Державного Гімну, закінчилося — духовним гімном «Боже великий, єдиний». Янукович поволі ворушив губами, роблячи вигляд, що підспівує.

Промова так і не дала відповіді, які реформи в економіці планує Янукович для модернізації держави. Здебільшого обов’язкові в таких випадках загальнодемократичні фрази, що не надто відповідають реальній політиці «синього бульдозера», із незначними вкрапленнями конкретних намірів на кшталт повернення мажоритарних виборів та зимової Олімпіади–2022.

А поки Янукович розповідав про своє правління, опозиційний депутат Григорій Омельченко звернувся до Генпрокуратури з вимогою притягти очільника держави до кримінальної відповідальності. У запиті, скерованому на ім’я Олександра Медведька, Омельченко вказує на порушення Януковичем низки статей Конституції та законів.

 

ПРЯМА МОВА

У посланні до народу Віктор Янукович заявив: «Ми створили передумови для реалізації нового курсу на глибинні реформи і системну модернізацію країни, яка охоплюватиме всі сфери суспільного життя і завершить нову хвилю необхідних соціально–економічних перетворень». За словами Президента, вже є «перші позитивні тенденції» в економіці: поступово зростає ділова активність і промислове виробництво, спадає напруженість у фінансовому секторі.

Глава держави вимагає упродовж п’яти років завершити приватизацію держмайна «як широкомасштабний проект трансформації державної власності». А до кінця цього року — ухвалити Податковий кодекс і реформувати податкову систему, яка «є однією з найбільш непрозорих у світі».

Президент також висловив переконання в тому, що Україна має повернутися до мажоритарної системи виборів на місцевому рівні і змішаної — на рівні парламенту. Також Янукович закликав реформувати законодавство щодо діяльності опозиції.

Кожен наступний рік Президент пропонує присвятити вирішенню того чи іншого гуманітарного питання. Наприклад, 2011 рік буде Роком освіти та інформаційного суспільства, 2012–й — Роком культури та відро­дження музеїв, 2013–й — фізичного здоров’я та екології, 2014–й — науки, 2015–й — Роком єдності поколінь.

Окрім того, Янукович підтвердив готовність України «предметно працювати над просуванням ініціативи про проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року в Карпатах».