«Теленет» чи «інтервізор»

03.06.2010
«Теленет» чи «інтервізор»

Представник Sony Говард Стрінгер представляє «гаджет» завтрашнього дня — телевізор плюс інтернет–браузер. (Фото з сайту Daylife.com.)

Уже не за горами те майбутнє, коли всі ми, зручно розташувавшись удома на дивані, зможемо переглядати повний набір телепрограм, одночасно перевіряючи на цьому ж екрані електронну пошту та новини з інтернету. Тиждень тому в Сан–Франциско відбулася офіційна презентація гібридного телеінтернет–каналу Google TV. Мрія поєднати інтернет із телебаченням зародилася давно, але тільки тепер компанія Google оголосила про реалізацію задумки.

Аби проект виявився успішним, провідні фахівці Google об’єднали зусилля з іншими комп’ютерними лідерами світу: електронним гігантом Sony, провідним виробником клавіатур та іншого периферійного обладнання, компанією Logitech, а також лідером у виробництві електронних чіпів — компанією Intel.

Зі своїм новим проектом Google сподівається досягти успіху в тій царині, де його головні конкуренти Microsoft та Apple зазнали невдачі, тобто не викликали особливого зацікавлення. За оцінками експертів, цього разу шанси на успіх «телеінтернету» є значно вищими.

Поєднання традиційного телебачення з можливістю мандрувати світовим «павутинням» має дедалі більший попит у всьому світі, але комп’ютери і телевізори все ще залишаються окремими світами. За словами професора швейцарського Федерального інституту технологій Юрга Гуткнехта, успіх чи невдача Google TV залежатиме не лише від наявності відповідного обладнання, а передусім від змін у мисленні користувачів стосовно того, як ці дві технології повинні взаємодіяти. «Інтернет–портал відеороликів YouTube може стати мостом між цими двома світами. Від телебачення до мережевого відео на цей час залишається лише один маленький крок», цитує науковця сайт Swissinfo.ch.

Зрештою, Google реалізовує цей проект не від «чистої любові до мистецтва», а з бажання заробити великі гроші. У спосіб, подібний до того, як маркетингові компанії оновили методи подачі реклами в інтернет–мережі, Google TV відкриває ринок для персоналізованої реклами, що адресована конкретним групам користувачів чи навіть окремим «юзерам».

Google TV є другим продуктом всесвітньо відомої американської компанії, тісно пов’язаний із виробниками програмного забезпечення, зокрема з оперативною системою Android, яка вже широко використовується в багатьох видах смартфонів. Швейцарська фірма Logitech поставляє «сет–то–бокс» — маленький комп’ютер із клавіатурою для дистанційного управління системою Google TV. Концерн Sony запровадив деякі нові технологічні рішення при розробці та виготовленні екранів для гібридного інтернет–ТБ.

Засновник та власник Logitech Даніел Борель визнав, що повна ціна комплекту гібридного телебачення ще не встановлена. Про це можна буде говорити лише після того, як споживач проковтне «наживку». Борель нагадує, що від розробки та презентації технології iPhone (поєднання стільникового телефону з інтернетом) до появи масового інтересу споживачів до такого «гаджету» минуло три роки. Тож часу для оцінювання ще чимало.

Комплекти для гібридного телебачення надійдуть у продаж на ринок США цієї осені, а в Європі з’являться наступного року. Інтерфейс цього обладнання буде подібний до того, що його пропонують компанії–оператори супутникового та кабельного телебачення.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>