НОВИНИ ПЛЮС

03.06.2010

Безвізовий режим із ЄС

Україна очікує сьогодні отримати від Європейського Союзу план дій щодо введення безвізового режиму. Про це позавчора під час засідання української частини Ради з питань співробітництва України та ЄС заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Як повідомляє прес–служба Кабміну, глава МЗС зазначив, що план дій Україна очікує отримати на засіданні Ради міністрів із питань юстиції та внутрішніх справ ЄС 3 червня в Люксембурзі. Очікується, що план буде підготовлений Єврокомісією й ухвалений під час наступного саміту Україна — ЄС у жовтні. Окрім того, Грищенко відзначив прогрес щодо підготовки угоди про асоціацію.

Тим часом заступник голови представництва Євросоюзу в Росії Майкл Уебб заявив, що ЄС вивчить представлений цією країною проект угоди про перехід до безвізового режиму, але говорити про швидке скасування віз із Росією не доводиться. «Це довгострокове завдання, яке треба вирішувати поступово», — наголосив дипломат.

Качинський: «чорні скриньки» мала розшифровувати Польща

Брат загиблого президента Польщі, кандидат у президенти від опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський після оприлюднення розшифровки бортових самописців літака Ту–154 заявив, що не має повної довіри до російського слідства у цій справі. Зі стенограмою записів «чорних скриньок», переданою Польщі російською стороною, спочатку ознайомилися члени Ради державної безпеки Польщі на чолі з в.о. президента Броніславом Коморовським, після чого вона з’явилася на сайті МВС і адміністрації Польщі. Ярослав Качинський на засідання Ради не з’явився, наголосивши, що «не хоче користуватися такими привілеями». На його думку, з розшифровкою спочатку мали ознайомитися сім’ї жертв авіакатастрофи та їхні повноважні представники. Окрім того, брат загиблого Леха Качинського вважає, що слідство повинні вести поляки, а не Москва.

Президента ФРН оберуть 30 червня

Голова Бундестагу Норберт Ламмерт призначив на 30 червня засідання Федеральних зборів — спеціального конституційного органу, який створюється винятково для обрання президента. Після відставки Хорста Келера найбільші шанси обійняти посаду глави держави має представник правлячої коаліції у складі ХДС/ХСС та Вільної демократичної партії. Канцлер ФРН Ангела Меркель уже заявила, що бачить на посаді президента міністра праці, матір сімох дітей Урсулу фон дер Лаєн. Представники ВДП цю кандидатуру поки що не прокоментували.

За «нафтову» аварію – кримінальне покарання

Генеральний прокурор США Ерік Холдер оголосив про початок кримінального розслідування, а також розслідування з метою компенсації матеріального збитку у справі про забруднення нафтою Мексиканської затоки. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, Холдер не уточнив, щодо яких саме компаній чи осіб ведеться розслідування.

Гор розлучається з дружиною

Колишній віце–президент США, відомий громадський діяч Альберт Гор розлучається з дружиною. У шлюбі з громадською активісткою Тіппер 62–річний політик прожив 40 років, у них четверо дорослих дітей і троє онуків. У розпорядження агенції «Ассошіейтед пресс» потрапив адресований друзям пари лист, у якому подружжя повідомляє, що цей крок став результатом «спільного рішення», ухваленого після «тривалого і ретельного обдумування». Гори просять поважати їхнє приватне життя й утримуються від коментарів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>