Де Янукович — там Денькович?

02.06.2010
Де Янукович — там Денькович?

Нестійкі депутати й надалі влаштовують «стриптиз» для коаліції. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Володимир Литвин оголосив про входження трьох народних депутатів у коаліцію «Стабільність і реформи». Вся трійця — представники БЮТ: Андрій Веревський, Олександр Шепелєв та Іван Денькович. Олійний магнат Веревський — один із «кучмістів», які в 2005 році приєдналися до БЮТ, а бізнесмен Шепелєв — виходець із Донецька, тобто їхню «перебіжку» можна було якось передбачити. Найбільше ж здивував Денькович — донедавна керівник БЮТівців Львівщини.

Кілька місяців тому в Деньковича виник конфлікт з осередком Львівщини та, зокрема, депутатами облради від БЮТ. Саму ж раду він звинуватив у корупції й сказав, що у ній розвелися «мафіозні клани». Конфлікт вийшов на всеукраїнський рівень, і днями Деньковича звільнили з посади голови обласної організації.

В. о. голови фракції БЮТ у Львівській обласній раді Іван Стецькович зазначив у коментарі «УМ», що запідозрив Деньковича в роботі на «регіоналів» ще кілька місяців тому. «Для мене цей крок не став несподіванкою. Кілька місяців тому, коли Денькович в інтерв’ю виступив із критикою депутатів облради, у тому числі від БЮТ, мені стало очевидно: Іван Васильович шукає собі можливості для реалізації на іншій політичній ниві. Його заяви не можна було назвати інакше, як замовленням. Очевидно, він мав певне завдання. І наскільки міг, настільки його виконав», — вважає Стецькович. Голова фракції сподівається, що вихід Деньковича згуртує БЮТівців області й допоможе зміцнити команду. Пан Стецькович також додав, що обласний осередок під керівництвом Деньковича дуже мляво реагував на прояви антиукраїнської політики в останні місяці. «Я неодноразово вказував на те, що позиція осередку невиразна. Більше заяв робила якраз наша фракція, аніж обласна організація», — поскаржився Стецькович.

Цікаво, що вчора ж по обіді Денькович виступив із ...денонсацією заяви. Він попросив Володимира Литвина відкликати оголошення про входження до складу коаліції. Денькович зазначив у коментарі агенції УНІАН, що направив офіційне звернення до спікера, у якому вказав, що не реєстрував офіційно в парламенті заяву про входження до складу коаліції і не давав згоди на її оприлюднення. Але неофіційно, виходить, — писав?!

Голова опозиційного уряду Сергій Соболєв заявив, що коаліція формується нечесними методами. «З одного боку шантаж, з іншого — корупція. Причому до кожного з кандидатів у перебіжчики застосовують свої методи і підходи. Щодо бізнесу — це повернення ПДВ, преференцій у бізнесі, приватизації, тоді як для інших кандидатів застосовують перевірені методи корупції і підкупу», — заявив Соболєв.

Узагалі, в БЮТі назрівають нелегкі часи. Головно — неперебірливість при формуванні команди. Нагадаємо, БЮТ ініціювала перереєстрацію депутатів на всіх рівнях. Учора вранці голова фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко заявив, що перереєстрацію пройшло 130 депутатів. А загалом їх 155...

Учора був останній день перереєстрації. Депутати, які не пройдуть «переоблік» із новими зобов’язаннями, вважатимуться такими, що не ввійшли у фракцію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада ускладнила процедуру дер­жавних закупівель. Учора народні депутати ухвалили в новій редакції закон про здійснення держзакупівель. «За» проголосувало 248 депутатів. Під час голосування депутати опозиційних фракцій обурилися, що низка поправок ухвалюється «наосліп», без ознайомлення з текстом.

Також парламент планує заслухати звіт керівництва МВС щодо розслідування смерті київського студента у відділку міліції. «Я вважаю, що ми повинні заслухати міністра з цього приводу», — заявив учора Володимир Литвин. Звіт запланований на п’ятницю.