Бо самому страшно

27.05.2010

Львівщина підготувалася, аби сьогодні прийняти «нашого дорогого» Віктора Федоровича і близько сотні його «сотоваріщів» — вони збираються провести у Львові Раду регіонів України, скликану Президентом постійну нараду за участю керівників усіх областей, мерів найбільших міст та багатьох інших чільних посадовців. Відтак збираються заїхати одіозні голова Ради міністрів Криму Василь Джарти та «губернатор» Харківщини Михайло Добкін, мер Києва Леонід Черновецький тощо. Очікуються і Прем’єр–міністр Микола Азаров та Голова ВР Володимир Литвин. За попередньою інформацією, засідатимуть у головному корпусі «Львівської політехніки».

Попри таке «оздоблення», факт лишається фактом: це перший приїзд до Львова нового глави Української держави. Раніше обіцяні візити скасовували з невідомих причин уже декілька разів. І от нарешті, так виглядає, наважились. Напередодні у Львові перебував своєрідний «смотрящий», віце–прем’єр Борис Колесников. Формально — аби перевірити будівництво стадіону й аеропорту до Євро–2012 (з цим усе буде за графіком, відзвітував мер Андрій Садовий). Але, за інформацією «УМ», головною метою Колесникова було пересвідчитися на місці, чи не готують «бандерівці» якихось сюрпризів чи зривів для Януковича.

Докладну програму візиту тримають у секреті — адміністрація Президента та місцеві «масовики–затійники» таки побоюються можливих несподіванок. Прояви несприйняття Президента Януковича можуть бути, незважаючи на активізацію силовиків — на них натякають у націоналістичному середовищі. Активісти ВО «Свобода» нібито «готують яйця». При цьому голова фракції «Нашої України» в обласній раді Олесь Старовойт у коментарі «УМ» зауважив: не виключено, що «нашоукраїнці» не вдаватимуться до виступів, адже візит Януковича матиме характер державного. «Якби візит мав політичний відтінок, то, безперечно, були б активні протести», — каже пан Олесь.

Президент і «губернатори» матимуть паралельні програми. В одній будуть ознайомлюватись із ходом реконструкції аеропорту та інспектувати 80–й аеромобільний полк, у другій — оцінювати будівництво стадіону. Аналітики у Києві і Львові припускають: певно, Янукович намагатиметься показати, що він — Президент усієї країни, і його інтереси спрямовані не лише в бік Росії.