Український слід у Пермі

27.05.2010

До 10 липня у Пермському музеї сучасного мистецтва експонується виставка сучасних українських художників «Якщо\Если\If». Куратором збірної солянки образотворчих робіт останніх 15 років виступила російська мистецтвознавець, член–кореспондент Академії мистецтв РФ, шеф–редакторка сторінки мистецтва он–лайн ресурсу OpenSpace.ru Катерина Дьоготь, яка знайомиться з українським артом переважно в PinchukArtCentre, куди московську гостю запрошують на кожен вернісаж. Підтримав ініціативу знаної кураторки ще один любитель українського мистецтва, який виявився ще й засновником Пермського музею сучасного мистецтва, галерист Марат Гельман. Він надав і роботи з власної колекції, які склали розділ «Історії» — це переважно живопис Олександра Ройтбурда та фотографії харківської школи кінця 1980–х — початку 90–х років.

Виставка, яка відкрилася 21 травня, складається з чотирьох розділів — «Майдан» (політичне мистецтво та мистецтво у громадському просторі), «Дивокрай» (критична рефлексія офіційної ідеї національної ідентичності), «Фантоми» (візіонерський живопис) і «Мрійники» (соціально–емоційне тло сьогоднішньої України) і включає понад 100 робіт 30 українських художників. Це переважно розкручені імена і відомі проекти: проект «Балаклавський кураж» Сергія Браткова, «Мрійники» групи «SOSка», серія донецького художника Романа Мініна про шахтарів, живопис лауреата премії PinchukArtCentre Артема Волокітіна, а також роботи Жанни Кадирової, Лесі Хоменко, Олександра Гнилицького, Василя Цаголова, Стаса Волязловського та інших. «Виставка представляє переважно мистецтво після Помаранчевої революції, що відображає ситуацію в цій країні — продуктивно «нестабільну», повну протиріч, обіцянок, надій і розчарувань, сплесків протестної і творчої енергії» — написано в кураторському тексті.

Паралельно в Пермі 21—23 травня «гастролював» «ГогольFest». Центр сучасного мистецтва «Дах» представив свою виставу «Король Лір», а за музичну частину фестивалю відповідали «ВВ», «Гайдамаки», «Перкалаба», «Бумбокс», «ДахаБраха» і Катя Chilly. В одному окремо взятому російському місті нарешті було представлено сучасну українську культуру, і Пермі, треба сказати, пощастило: в уральську столицю повезли відбірну культурну продукцію. «Оце живуть українці», — мабуть, подумали найпросунутіші...