Допитливість в один бік

21.05.2010
Допитливість в один бік

Похід «нашоукраїнців» до столичної прокуратури очолював В’ячеслав Кириленко. (Фото прес–служби «За Україну!».)

Учорашнього ранку біля прокуратури Києва «висадився» цілий десант депутатів «НУНС». Дюжина парламентаріїв із груп «На­ша Україна» та «За Україну!» прийшла на виклик слідчих у кримінальній справі, порушеній за фактом подій у ВР 27 квітня, — В’ячеслав Кириленко, Андрій Парубій, Володимир Карпук, Володимир Мойсик, Ксенія Ляпіна, Ярослав Кендзьор, Іван Стойко, Лілія Григорович, Микола Кульчинський, Станіслав Аржевітін, Володимир В’язівський, Зіновій Шкутяк.

Перед входом у прокуратуру В’ячеслав Кириленко заявив, що мета його соратників — відстояти справедливість. «Кримінальна справа вже перетворюється на політичне переслідування. Оголошуються наперед винні, і вже вся країна обговорює їхні прізвища. Страждають члени родин цих, нібито винних. Тому ми зацікавлені в тому, щоб справа розглядалася об’єктивно», — заявив лідер «За Україну!».

Частина народних депутатів одразу пішла на допит, а інші записалися на інший час. А, наприклад, Зіновій Шкутяк відмовився давати свідчення. Це його позиція супроти вибіркового підходу до подій 27 квітня. «Я відмовляюся, поки всі аспекти не будуть розглянуті і прокуратура не почне діяти за законом, а не «по понятіях». Завдані тілесні ушкодження Донієві, Парубію, Гримчаку, Карпуку. Проти багатьох були застосовані насильницькі дії... Люди, які це робили, повинні бути притягнуті до відповідальності», — наполягає Шкутяк.

В’ячеслав Кириленко вийшов із будівлі прокуратури приблизно через півтори години. На обличчі читались негативні емоції, у нього були насуплені брови. Кириленко відмовився називати питання, які задавали слідчі, посилаючись на таємницю слідства. «Ми об’єктивно відповіли на всі питання. Питання були найрізноманітніші. Не можу сказати, що вони мали упереджений характер», — заявив пан В’ячеслав.

Народний депутат Володимир Карпук був відвертішим. Він сказав, що питання були нейтральними, але «цілилися» лише в одну фракцію. «Не можу сказати, що питання були агресивними. Але вони мали одну спрямованість: «Чому ви накривали сектор прапорами?», «Чому фракція блокувала засідання?». Насправді ж корінь треба шукати в іншому: засідання від початку проводилися з брутальним порушенням процедури, у нашому секторі перебували депутати чужої фракції», — розповів кореспондентові «УМ» Карпук.

Пан Володимир повідомив, що під час допиту звертав увагу слідчих на порушення, які допускали представники коаліції. А також попросив долучити до матеріалів медичну довідку, в якій вказано про те, що після бійки в Карпука діагностували перелом носа зі зміщенням хряща та струс мозку. Депутат повідомив, що напередодні він офіційно звернувся до Генеральної прокуратури та прокуратури Києва із заявою, в якій просить покарати осіб, які завдали йому травм.