Європа до ніг Лоліт

21.05.2010
Європа до ніг Лоліт

Альоша ввійде у другу десятку. (Фото Рейтер.)

До першого півфіналу «Євробачення–2010», який пройде в Осло 25 травня, залишаються лічені дні. Весь європейський континент — на вухах: хто фаворит, чого чекати, яка країна візьме в полон музичне серце старої Європи? Британські букмекери, які останніми роками вгадували переможців із точністю до кількості балів, цього разу заплуталися у своїх прогнозах. Адже справу мають не з абиким, а з чарівними, сексуальними, юними і при тому зовсім різними співачками. Німеччина та Азербайджан чи не кожного дня у рейтингах британських контор міняються місцями. Їх наздоганяють хлопці з Ізраїлю, Данії та Норвегії. Хто візьме гору — точно знатимемо за тиждень, а поки що проаналізуємо дані, які нам пропонують букмекери.

На сьогодні всі 39 учасників «Євробачення–2010» приїхали в Осло, де провели перші репетиції, прес–конференції та вечірки. Експерти конкурсу передбачали Україні аж 19–те місце, та судячи з того, як ідуть справи в Норвегії, ми не так погано виглядаємо. Альоша — хоч і не перша дівка в Осло, але й нічим не поступається фавориткам «Євробачення». Хіба що скандалами і зв’язками з «перцями» світового шоу–бізнесу.

 

Звільніть місце школяркам

Екскурс у «Євробачення» розпочнемо з двох претенденток на перше місце. За версією більшості провідних букмекерських контор Європи, наступного року учасники конкурсу поїдуть в Азербайджан. В авторитетній конторі William Hill спершу бачили переможницею Лєну Мейєр–Ландрут із Німеччини, але згодом схилилися до азербайджанки Сафуре. Її котирування вчора були на рівні 13:8, тоді як німкені — 9:2. Загалом зі смаками гравців зрозуміло. Їм подобаються дівчата, які співають ліричні балади. Драйв, фольклор і божевільні танці відійшли в минуле. Букмекери зі своїми ставками розділилися між двома школярками,18–річною німкенею Лєною та 17–річною азербайджанкою Сафуре, судячи з усього, за вподобаннями не так музичними, як особистими. Дівчата хоч і одного віку, та вродою вдалися, ніби рідні сестри від різних батьків, а от життя покидало їх у різні боки пекла та раю.

Лєна Мейєр–Ландрут могла взагалі не поїхати в Осло. Причиною останнього вибору Німеччини став нещасний випадок. Ще взимку німці вибрали 33–річного співака Боббі Еріка Доннера. Німецькі критики передбачали йому перемогу в Осло, однак у березні після невдалої репетиції хлопець знепритомнів у Таїланді і помер, пролежавши вісім днів у комі. 12 березня Німеччина вибрала Лєну з піснею Satellite («Супутник»). Не важко здогадатися, хто найбільше голосував за цю чорняву школярку. Відомо, що Лєна — досить розкута в поведінці дебютантка. Минулого року вона голою знялася у відеоролику, де були відверті сцени сексу у басейні, про що зараз дуже шкодує. Адже через секс–скандал вона програє цнотливій Сафуре.

Для українців, як і для деяких британських букмекерів, азербайджанка значно цікавіша за німкеню. З одного боку, Сафуре Алізаде взяла Європу плітками, що за нею стоять нафтові магнати Азербайджану, які підкуплять конкурс, і вона переможе. З іншого — у пригоді стала міжнародна команда, в руки котрої віддали підготовчий етап співачки. Новини шоу–бізнесу розносяться швидше за вітер, а тим більше коли стосуються не останніх у світі людей. Режисером кліпу на пісню Drip–drop («Крапля») запросили американця Руперта Вейн­райта, який прославився після фільму «Стигмати» (1999) і зняв ролик History для Майкла Джексона. Хореографом–постановником на знімальному майданчику був відомий танцюрист ДжаКуел Найт, який працює з Бейонс Ноулз. А для Європи це грає не останню роль.

Україні приємніше, що кліп для Сафуре знімали в Києві в Національній опері і в басейні одного з готелів столиці. Підготовкою керував продюсер і чоловік Руслани Олександр Ксенофонтов, а він точно знає, що треба нерозкрученій дівчинці, щоб завтра вона стала мегазіркою. За його словами, Сафуре кардинально змінилася після роботи з його командою. Ще б пак, раніше була собі співачка з гарним голосом, добре вихована в консервативній родині художника і піаністки, а Олександр придивився до неї і зробив із Сафуре діамантовий секс–символ. Починаючи з ролі в кліпі, дівчина все більше стає схожою на Ані Лорак. Ті ж кучері, коротке плаття, обшите дорогоцінним камінням.

У перший день свого перебування в Осло Сафуре встигла тузами побити всіх королів інших конкурсантів. По–перше, журналісти зі всієї Європи не могли надивитися, як довгонога Сафуре на 12–сантиметрових шпильках захоплююче витанцьовувала па на пару із переможцем «Фабрики зірок» із України Денисом Христюком. А, по–друге, сюрпризом стала новина про те, що легендарний серб Желько Йоксимович, який у 2004 році поступився у Стамбулі першим місцем нашій Руслані, записав балканську версію конкурсного хіп–хопового поп–боєвика шведського виробництва Drip Drop. От і сумнівайся після цього у ставках букмекерів.

Школяркам, які до болю нагадують Лоліт Набокова, цього разу поступаються і мачо, і досвідчені кралі. За версією букмекерів, за юними артистками наступні посядуть місця привабливий ізраїльтянин Харель Скаат із медляком Milim («Слова»), норвезький 22–річний оперний співак Дідрік Соллі–Танген із романтичною піснею My Heart is Yours («Моє серце належить тобі») та дует блондина Томаса Крістенсена і тайки Христини Шані Chanee & N’evergreen із Данії з композицією In A Moment Like This («У такий момент»). Дехто з музичних критиків передбачає, що за хлопців голосуватимуть або геї, або малолітні дівчатка, які непритомніють від сексуально привабливих співаків на сцені. Та як би там не голосували, однозначно переможе повільна і найнудніша за останні десять років пісня. Чому смаки Європи настільки кардинально змінилися після перемог гуцульської Руслани і монстрів із Фінляндії — не спроможні пояснити навіть в Асоціації любителів «Євробачення» (OGAE). А там, повірте на слово, про конкурс знають усе.

Флегматична Альоша — не золота малина, але й не дика Руслана

Перед тим як провести Альошу в Осло, на місце у першій десятці для України годі було сподіватися. Букмекери теж напророкували їй далеке 19–те і — ні на сходинку вище. Але час — поблажливий друзяка, взяв і підсунув українку ближче до сонця. Може, кліп із Чорнобиля врятував, а може, й дівчина до вподоби припала, коли «наживо» розгледіли. Тепер пісня Sweet Рeople приєдналася до компанії передовиків. Серед них вірменка Єва Рівас із піснею Apricot Stone. Відомі люди на сцені — запорука успіху, вважає Єва. В Осло з нею виступатимуть популярний російський гітарист Артем Дервєд, а також легендарний у Вірменії дударик Діван Гаспарян.

Боснійська група Feminnem представлятиме Хорватію піснею про легку любов Lako Je Sve. Чотири вокалістки віком від 20 до 30 років — одні з передових у рейтингу на «Євробаченні» насамперед завдяки своїм фізичним даним. Надто вже схожі на українську групу «Віа Гра». Пояснювати, в чому їхня перевага перед іншими скромними учасниками конкурсу, гадаю, немає сенсу.

Очевидним конкурентом усім дівчатам стануть греки з піснею «Опа!». Мужній Георгос Алкеос із друзями — найяскравіші на цьогорічному конкурсі. На них і дивитися приємно, бо на сцені не часто побачиш п’ятьох здорових чоловіків, які гарно танцюють, і слухати любо, бо співають «Опа!» з національними мотивами.

Якби не впевненість Альоші, що вона ні в якому випадку не впіймає облизня на «Євробаченні», можна було б сподіватися, що Україна могла б отримати «золоту малину», як росіянин Петро Неліч із піснею Lost and Forgotten. Букмекери дають йому 28–ме місце серед учасників із 39 країн. За їхніми даними, відсіють у півфіналах Естонію, Боснію і Герцеговину, Литву, Фінляндію, Португалію, Македонію, Польщу, Грузію, Кіпр, Нідерланди, Швейцарію, Словенію і Болгарію.

Проводжаючи Альошу в Осло, ніхто не знав, що порадити співачці, бажали лише успіху і сили. Адже попередні учасники «Євробачення» від України — і Вєрка Сердючка, і Світлана Лобода, а тим паче Руслана брали Європу драйвом, дикою енергією і непередбачуваними витівками. Руслана, яка 6 років тому «порвала» Європу, зізналася, що Альоша — самодостатня артистка, їй не треба шматувати на собі сукню, щоб привернути до себе увагу любителів «Євробачення». Але без піар–ходів не обійтися. «У Стамбулі ми придумували багато витівок, — каже Руслана. — Я називала себе нащадком Роксолани, після чого турецькі діти цілували мені на вулиці руки і казали, що я справді реінкарнована дружина султана. Обіймалася пристрасно з музикантами, поїла горілкою журналістів на прес–конференціях, грали разом на трембітах. Тусуватися треба, тоді буде перемога». Альоша вибрала інший хід, скромний, соціальний і без масових тусовок. Не прогорить звісно, але й сліду в історії «Євробачення», як Руслана, не залишить. Ну не завжди ж музичній Європі про Україну говорити. Нехай цього разу потішиться Азербайджан.

 

ОЧІКУВАННЯ

Топ–10 лідерів рейтингу букмекерських контор у фіналі «Євробачення–2010» (з учорашнім котируванням William Hill)

1. Азербайджан 13:8

2. Німеччина 9:2

3. Ізраїль 7:1

4. Вірменія 10:1

5. Данія 12:1

6. Хорватія 20:1

7. Норвегія 28:1

8. Греція 40:1

9. Швеція 16:1

10. Туреччина 25:1

...29. Україна 150:1

  • Знайти «скриньку», де захована ваша пісня

    Усе життя я соромилась співати. І на те були всі підстави: відчувала, що неправильно відтворюю мелодію, голос здавався якимсь «глухим», нецікавим. Але парадокс у тому, що з дитинства саме спів надзвичайно вабив мене: весь вільний час я слухала музику. Можливо, та любов передалася від тата. Він самостійно вивчився грі на декількох народних інструментах, завжди натхненно співав у колі друзів. >>

  • Гімн як літургія, марш і романтика

    Ось уже півтора місяця найпопулярнішим музичним хітом в Україні є Державний Гімн. Ще ніколи не звучав він так часто і так масово. Його виконанням були позначені трагічні передранкові години 30 листопада та драматична ніч 11 грудня. Він палко лунав із вуст кожного, хто приходив на Майдан. З ним зустрічали Новий рік півмільйона українців. >>

  • Паливо революції

    Раніше, ще до середини грудня, на Майдані раніше суворо дотримувалися традиції щогодини співати «Ще не вмерла». Чоловіки знімали шапки і разом із жінками прикладали руки до серця, виконуючи Гімн України. Новий закон Майдану всім настільки сподобався, що заради виконання Гімну переривалася будь–яка робота, розмова, дискусія. >>

  • Ведмідь на вухо наступив, та співати будеш

    У Японії, коли дитина йде до школи, вона знає 300 народних пісень. В Україні навіть не кожен студент може підтримати своїм голосом співочу компанію. У школах на «народознавство», де б мали вчити звичаї та обрядові пісні, виділяється одна година на тиждень, і то не всі вчителі ставлять перед собою мету розспівати молоде покоління. >>

  • Вояки з гітарами

    Для тих, хто не сприймає фольклор у чистому вигляді, музиканти подають етномузику у сучасних обробках. Буває, слухаєш якусь рок–ватагу з роззявленим ротом від захоплення, і навіть не підозрюєш, що цю пісню музиканти привезли з експедиції з Полтавщини чи Карпат. >>

  • «Вопіющі» 26 років

    Здається, лише ці корифеї українського рок–панку знають, що таке справжні «танці». У далекому 1987 році квартет молодих зухвалих хлопців уперше вийшов на фестивальну сцену Київського року–клубу і зіграв так, неначе знав, що на наступну чверть століття місце легенд українського року вже їм забезпечено. >>