Земляки? Домовимось!

20.05.2010

Коли три роки тому вихідці з Вінницької області, які мешкають у столиці, почали створювати громадську організацію «Вінничани у Києві», багато хто до ініціативи поставився скептично. Мовляв, для чого ще одна структура, якщо існує й активно діє земляцтво? На це засновники нового товариства мали свої вагомі аргументи. Річ у тім, що в столиці мешкають близько 60 тисяч вихідців із Вінниччини, і буде більше користі, коли таких організацій буде десять чи двадцять — головне, щоб вони співпрацювали між собою і допомагали одна одній, а не перетягували ковдру на свій бік.

Надалі «Вінничани у Києві» допомагали малій батьківщині цілком реальними справами — досить назвати хоч би той факт, що товариство подарувало обласному перинатальному центру дороге медичне обладнання, яке дозволяє виходжувати недоношених немовлят вагою від 500 грамів. А були ще видані його коштом книжки, підтримка талановитих подолян, лобіювання інвестиційних проектів...

Робота, яку організація веде загалом по п’ятнадцяти галузевих напрямках, отримала схвалення на рівні керівництва регіону. Про це свідчить угода, підписана кілька днів тому між облдержадміністрацією та товариством «Вінничани у Києві», яка передбачає розширення співпраці за всіма згаданими напрямами. Її пункти мають не загальний декларативний характер, а відзначаються точністю і конкретністю — наприклад, у тому, що стосується просування і «розкрутки» Вінницького облмуздрамтеатру, концертних колективів, підтримки освітніх проектів тощо.