Тече вода глибокая

19.05.2010
Тече вода глибокая

На півдні Польщі затопило близько тисячі будинків. (Фото Рейтер.)

Сильні зливи, які вже кілька днів поспіль не вщухають у центральній частині Європи, спричинили повені в Польщі, Словаччині, Угорщині, Сербії та кількох інших країнах регіону (зокрема, й у нас на Закарпатті). Жертвами стихії в різних країнах стало щонайменше четверо людей. У деяких південних регіонах Польщі впродовж однієї доби випало 200 сантиметрів опадів на один квадратний метр, що становить двомісячну норму. За прогнозами синоптиків, дощі потроху вщухатимуть лише сьогодні.

На півдні Польщі затопило низку автомобільних трас та залізничних колій, із зон підтоплення відселено більше двох тисяч осіб. У 20 південних повітах країни оголошено надзвичайний стан, а в 13 — повеневу готовність. Зони стихійного лиха вчора відвідав прем’єр–міністр Дональд Туск.

Учора максимальна повенева хвиля по річці Одра рухалася через місто Раціборж. А головна річка Польщі Вісла розлилася настільки, що загрожує історичному центру Кракова та, зокрема, Вавельському замку. Щоправда, Вавель — це пагорб, але Вісла тече зовсім поряд, а рівень води в ній піднявся вже на 308 сантиметрів вище від критичного.

Надзвичайний стан оголошено в Моравії на сході Чехії. Щодоби в регіоні випадає додаткових 80 літрів води на один квадратний метр, і жоден із п’яти наявних у Моравії запобіжних резервуарів уже не може утримувати таку кількість води. У місті Богуміл евакуйовано міський шпиталь, який опинився під загрозою затоплення. В окремих місцевостях немає електропостачання. Населення в басейнах Одри та Морави перебуває в постійній готовності до евакуації. Міністри оборони Чехії та Польщі узгоджують спільні плани дій армій у прикордонних теренах.

В Угорщині свої затоплені будинки були змушені залишити більше двох тисяч осіб. Місцеві мешканці та рятувальні служби зводять уздовж річкових берегів захисні вали. Схожа ситуація склалася також у Сербії та Словаччині.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Китаї, де сильні дощі охопили 11 провінцій і районів країни, від негоди постраждали понад 15,179 мільйона осіб. Сильний вітер, дощі й спричинені ними зсуви призводять до руйнування житлових будинків, позбавляють людей зв’язку, світла і порушують дорожнє сполучення по всьому півдню КНР. Станом на вчора внаслідок повеней загинула 101 людина.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>