Уроки Медведєва

19.05.2010
Уроки Медведєва

Дмитро Медведєв та Віктор Янукович на економічному форумі. (Фото Рейтер.)

Учора президент Росії Дмитро Медведєв мав у Києві дещо полегшену програму. Другий, заключний, день візиту був менше наповнений офіціозом, ніж понеділок. І погода не дошкуляла. Глава Кремля виголосив лекцію для студентів Київського національного університету ім. Шевченка, а також зустрівся з бізнесменами під час українсько–російського економічного форуму.

 

«Мені запам’яталося, що ми відзначали...»

На зустрічі зі студентами КНУ Дмитро Медведєв сказав, що вперше відвідав столицю України майже 20 років тому, коли був кандидатом юридичних наук «із міста, яке тоді називалося Ленінград». «Поїздка мені дуже запам’яталася, тому що це був перший виїзд в якості молодого викладача і участь в юридичній конференції. Коли я був тут, у вас, у стінах Київського державного університету, мені це запам’яталося тим, що після конференції, як би це сказати акуратніше, ми відзначали конференцію в парткомі», — зізнався Медведєв.

Президент РФ поскаржився студентам, що за останні роки було втрачено динаміку в стосунках між Україною та Росією. Зараз же Медведєв настільки задоволений взаєминами з Києвом, що готовий лобіювати інтереси України в міжнародних фінансових організаціях. А все заради того, щоб наша держава швидко подолала наслідки економічної кризи. Медведєв поділився зі студентами, що з такої кризи треба виходити «без істерик, вдаючись до допомоги та послуг міжнародних фінансових організацій». Прикметно, що напередодні, на засіданні українсько–російської міжурядової комісії Медведєв, висловив згоду представляти інтереси України (а також інших держав СНД) на засіданнях «Великої вісімки» та «Двадцятки».

Медведєв виголосив перед студентами й кілька геополітичних заяв. За його словами, Росія була б щаслива, якби Україна приєдналася до Організації Договору про колективну безпеку (своєрідне НАТО для найбільш проросійської частини СНД). Однак, визнає Дмитро Медведєв, рішення щодо приєднання до ОДКБ має прийматися українським народом: «Якщо цікаво брати участь в ОДКБ — welcome. Якщо є якісь сумніви — ми з повагою до цього ставимося».

На запитання одного зі студентів — «Чи не буде Росія використовувати свій Чорноморський флот, щоб нападати на суміжні держави?» — Медведєв відповів прогнозовано: «Не буде». «А як Росія це може гарантувати?» — не вгавав студент. «Ще Остап Бендер говорив: справжню гарантію може дати лише страховий поліс. Справжні гарантії — це система міжнародних відносин, це наші зобов’язання усередині ООН відповідно до міжнародних конвенцій», — парирував Медведєв.

Також заїжджий лідер розповів про комп’ютеризацію себе самого та російського політикуму взагалі. «Я вважаю, що той чиновник, що не вміє користуватися комп’ютером, підлягає безумовному звільненню, тому що він, по суті, не вміє писати», — заявив президент РФ. Він сказав, що перевіряє своїх міністрів, чи вони вміють послуговуватись комп’ютером, і порадив таку саму практику запровадити в Україні. «Можу вам сказати по секрету, мені тут принесли цей іРаd (я не знаю, чи є він у вас). Я туди скачав з інтернету якийсь набір книжок. Останнє, що я читав учора перед відльотом до вас, це був Гоголь», — розповів росіянин.

Обхід не відміняється

У бізнес–форумі взяли участь найбільші українські бізнесмени. Серед гостей, які прийшли на засідання в готель «Хайятт», були Ахметов, Пінчук, Новінський, Фірташ, Ярославський, Григоришин. Представники крупного капіталу приїхали і з Росії.

За підсумками форуму Віктор Янукович заявив: «Всі питання, які виникали в російських інвесторів, що працюють на території України, і українських інвесторів, що працюють у Росії, ми домовились вирішувати так: збираємо їх разом, і кожне проблемне питання розглядаємо окремо. І знаходимо конкретне рішення».

Міністр палива і енергетики Юрій Бойко під час форуму висловив стурбованість у зв’язку з відсутністю гарантій щодо обсягу транзиту газу територією України через будівництво російськими партнерами обхідних газотранспортних шляхів. «Ця невизначеність не дає можливості нам сконцентрувати і людські ресурси, і промисловий потенціал для того, щоб мати упевненість у майбутньому», — цитує Бойка УНІАН.

Однак Медведєв відповів, що російська сторона не має наміру відмовлятися від реалізації альтернативних проектів транспортування природного газу, зокрема будівництва «Північного» і «Південного потоків». «Колеги, ці рішення прийнято. Тут питання не в нашій симпатії чи антипатії або в якихось інших моментах, політичних, можливо», — відрубав російський гість. А дехто в Києві вже повірив у те, що в газових справах нам усе подарують...

 

ПРОТЕСТИ

Учора міліція не дозволила активістам ВО «Свобода» провести пікетування Червоного корпусу Київського університету, де відбувався виступ президента Росії Дмитра Медведєва. Свої дії правоохоронці пояснили тим, що в міськдержадміністрації не зареєстровано офіційної заявки на проведення акції. У свою чергу ВО «Свобода» заявляє, що таку заявку подавали напередодні, як і належить.

Підходи до університету були оточені працівниками силових структур, зокрема спецназівцями, перекрита половина парку. «Свободівці» мусили залишатися під пам’ятником Шевченку.

Загалом учора в усьому Києві спостерігалися великі автомобільні затори, пов’язані з перекриттям вулиць для проїзду російського кортежу.

Напередодні близько півтори сотні націоналістів, передусім із ВО «Свобода», мітингували на Софійській площі, протестуючи проти українофобської політики Януковича та приїзду Медведєва.

Також у понеділок три автобуси «Беркута» прибули на Хрещатик, де відбувався флеш–моб «Ми мовчимо, але думаємо дуже голосно». Однак міліціянти побачили лише шеренгу мовчазних молодих людей із синьо–жовтими стрічками. Спробували було заявити, що «зі стрічками не можна, бо приїхав президент Росії», але після аргументованої відповіді учасників оригінальної акції пішли ні з чим.