Характер — «нордичний»

19.05.2010
Характер — «нордичний»

Сезон 2009/10 для «Домотехніки–Норд» став дебютним і золотим. Зліва направо: Микола Соколов (тренер), Поліна Трифонова, Христина Шварц, Ганна Гапонова. (Фото автора.)

Клубний чемпіонат України сезону 2009/2010 фінішував матчами п’ятого кола у Донецьку. На радість місцевим прихильникам малої ракетки, чемпіонство офіційно оформили дві місцеві команди — представники об’єднання «Норд», чоловіча й жіноча.

 

Останній бій — він найзатятіший

У нинішньому сезоні «Норд» досяг стовідсоткового результату, вигравши всі 35 матчів. Другу команду України, полтавську «Енергію», чемпіон випередив на десять очок. В останньому турі ці два колективи зустрілися між собою при заповнених трибунах СКНТ «Норд». Із часів чемпіонських протистоянь донеччан та сумського «Локомотива» минуло чотири роки, і відтоді тенісні фанати вже й перестали мріяти про те, щоб «Норду» хтось учинив серйозний опір. Але полтавці зламали цей стереотип.

Важко згадати, коли донбасівці виривали перемогу в останній зустрічі, та ще й в останньому сеті. Упродовж матчу господарі тричі виходили вперед, але «Енергія» щоразу наздоганяла суперників. Лише в китайського легіонера «Норду» Ян Це не було проблем. У стартовому поєдинку він здолав Віталія Левшина з рахунком 3:0 (7, 9, 8), а потім у чотирьох сетах розібрався з Геннадієм Закладним. Ще одне очко до командної скарбнички донеччан приніс Максим Максимов, перемігши Микиту Рубана з рахунком 3:2 (–9, 8, –9, 5, 1).

«Енергія» ж успішно наздоганяла. Спочатку Геннадій Закладний переміг Дмитра Писаря — 3:0 (9, 5, 8), а згодом паритет відновили Левшин із Рубаном, які в парній зустрічі з рахунком 3:1 (–5, 9, 7, 4) виграли в доти не переможної пари Це/Максимов. Надалі свої зустрічі виграли Це та Левшин.

На останню гру Писар і Рубан виходили наче на вирішальний бій. Про напругу боротьби свідчать рахунки сетів — чотири із п’яти завершувалися на «більше–менше». Спортивна фортуна виявилася прихильнішою до Дмитра Писаря. Ця перемога — 3:2 (12, 12, –8, –13, 12) — дозволила «Норду» взяти гору в матчі із загальним рахунком 4:3 та поставила жирну крапку в сезоні. «Норд» — 12–разовий чемпіон України!

Чемпіонами України стали Дмитро Писар, Ян Це, Максим Максимов і граючий тренер Олег Філенко. Полтавці Віталій Левшин, Геннадій Закладний, Микита Рубан і Роман Норкін під керівництвом Миколи Закладного стали срібними призерами. «Бронзу» виборов чернігівський «ПАСС–Авто», за який виступали Валерій Мельник, Віктор Єфимов, Євген Котов та граючий наставник Вадим Лунєгов.

Залишать суперлігу «Пром­кріплення» із Дружківки та чернівецький «Альфа–аеротур–сервіс». Хоча, як повідомив «УМ» директор клубного чемпіонату України Ізяслав Тираспольський, нову систему проведення першості затвердять на черговому виконкомі ФНТУ в Києві 2 червня, тоді й стане відомо, кому нададуть право виступати в найсильнішому вітчизняному дивізіоні.

Перший раз — вищий клас

Із дебютанток — у чемпіонки. Такий карколомний стрибок здійснили тенісистки «Домотехніки–Норд». Підопічні Миколи Соколова у минулому сезоні посіли друге місце у вищій лізі, а в нинішньому, вже в суперлізі, виграли «золото» з відривом у чотири очки від основного конкурента. Хоча несподіваним успіх донецького клубу назвати не можна, адже за команду виступають члени національної збірної України Поліна Трифонова й Ганна Гапонова, з якими навіть юна вихованка донецького клубу Христина Шварц може почуватися впевнено.

«Срібло» клубного чемпіонату серед жіночих команд завоювала команда Харківського підшипникового заводу ХАРП (Ганна Фарладанська, Ганна Меренкова–Юношева, Яна Кокуніна, Тетяна Ісаєва). Бронзовими призерами стали тенісистки столичного «Гурмана»: Євгенія Васильєва, Валерія Степановська та Катерина Башмакова.

Залишать суперлігу казахстанський «Коктем» та харківський «Універсал–Університет».

 

ТАБЛО

Українська суперліга. Чоловіки. Підсумкове становище: «Норд» — 70, «Енергія» — 60, «ПАСС–Авто» — 57, «Донбас» — 52, ПНТУ — 50, «Грета» — 50, «Промкріплення» — 41, «Альфа–аеротур–сервіс» — 33.

Жінки. Підсумкове становище: «Домотехніка–Норд» — 57, ХАРП — 53, «Гурман» — 49, «Львівська політехніка» — 48, «Аделаїда» — 48, «Коктем» — 21, «Універсал–університет» — 6.