МАРШрут із перешкодами

18.05.2010

Прихильникам ідеї легалізації «легких наркотиків» (зокрема коноплі) не дозволили пройтися центром столиці щорічним «маршем свободи», який проводять у рамках «Всесвітнього конопляного маршу» (Global marijuana marsh). В Україні захід, запланований для проведення на Михайлівській площі у суботу, 15 травня, мав відбутися вже вшосте. Однак напередодні Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив його через, як мовиться в офіційному формулюванні рішення суду, святкування у Києві «Днів Європи», а також через можливі масові заворушення і зіткнення між учасниками «маршу» та їхніми непримиренними опонентами.

«Заборона (на проведення «Маршу свободи». — Авт.) стала для нас справжнім сюрпризом — ми навіть не встигли попередити учасників про скасування заходу», — поскаржився «УМ» організатор акції Тарас Ратушний. За його словами, рішення суду («якась незрозуміла ксерокопія») з’явилося за день до проведення акції. Відтак у суботу на Михайлівській площі було помічено кільканадцять непоінформованих учасників «маршу». Щоб убезпечити однодумців від можливих провокацій, з’явився там і Тарас Ратушний, хоча напередодні у Шевченківському райвідділку міліції активістові «м’яко натякнули» на небажаність його появи у центрі міста того дня.

Остерігаючись арешту, Тарас сам прикував себе ланцюгом до металевої огорожі й зачитав вимоги учасників «Маршу свободи», де, зокрема, йшлося про необхідність проведення парламентських слухань щодо державної політики у сфері алкоголю, тютюну та наркотиків, про боротьбу з наркокорупцією у МВС та про негайну амністію для «споживачів» наркотиків. Організатор «маршу» розкритикував дії влади щодо заборони публічної акції, пообіцяв провести її пізніше, а потім, сівши на моторолер, зник із місця події. На підтримку кон­ституційних прав учасників «конопляної ходи» (свобода зібрання) на площі залишилося двадцятеро активістів «Коаліції учасників Помаранчевої революції» (КУПР). Їм протистояли представники тягнибоківської «Свободи».

У суботу «свободівці», які називають «марш» прямою пропагандою наркотиків і різко виступають проти його проведення, вивели на Михайлівську площу близько 100 своїх прихильників. Вони розгорнули плакати з гаслами: «Наркотики — це не свобода!», «Наркотики — це залежність!», «Наркодилерам — смертну кару!». До речі, під час проведення минулорічної «конопляної ходи» міліція затримала кількох найактивніших її противників зі «Свободи». Тепер право скаржитися на утиски з боку влади отримали вже учасники «маршу», адже, незважаючи на «можливі заворушення», акцію «Свободи» у мерії дозволили.