Немає в революції кінця...

15.05.2010

У Киргизстані знову неспокійно. Починаючи з 12 травня, в країні, яка ще не отямилася від державного перевороту, тривають нові заворушення. Почалося все з виступу в столиці країни Бішкеку, організованого симпатиками відстороненого від влади 7 квітня президента Курманбека Бакієва. Потім хвиля протестів перекинулася на південь Киргизії, де «бакієвці» досі зберігають сильні позиції. У четвер вони під керівництвом осіб із колишнього оточення скинутого глави держави захопили приміщення адміністрацій трьох південних областей: Ошської, Джалал–Абадської та Баткенської, виставивши звідти керівників, призначених новою владою.

Міліція не втручалася в процес захоплення державних установ, як і їх працівники. Правоохоронці лише припиняли окремі сутички та бійки між прибічниками тимчасового уряду і колишнього президента.

Після цих подій кабмін Рози Отунбаєвої видав заяву, в якій наголосив: «Тимчасовий уряд допускає можливість продовження локальних акцій із боку деструктивних сил. Відомі імена їх організаторів та джерела фінансування. Уряд уживає заходів зі зниження негативних наслідків цих дій».

Далі Отунбаєва поклала на тимчасово виконуючого обов’язки міністра оборони Республіки Ісмаїла Ісакова обов’язки спеціального представника тимчасового уряду Киргизстану в Ошській, Джалал–Абадській та Баткенській областях. Ісаков відбув в Ош і вчора вранці відрапортував, що урядові сили відновили контроль над обладміністраціями та ситуацією в трьох областях. Також повідомлено про арешти лідера киргизьких комуністів Ісхака Масалієва та головного координатора протестів, екс–радника Бакієва Усена Сидикова. Влада оприлюднила записи його переговорів зі спільниками, з яких випливає, що протести були спланованою акцією, оплаченою родиною та оточенням Бакієва. Певні здогади про шляхи надходження цих коштів до Киргизстану може надати той факт, що весь дипломатичний корпус посольства Білорусі в Бішкеку було відкликано на батьківщину. Нагадаємо, саме в Білорусі під особистим захистом президента Олександра Лукашенка зараз перебуває Курманбек Бакієв.

А вже за кілька годин після реляцій тимчасового уряду про «перемогу над деструктивними силами» надійшли повідомлення про відновлення заворушень. З метою їх припинення до Оша було введено внутрішні війська та спецназ, які взяли під охорону адміністративні будинки.

Але в Джалал–Абаді ситуацію не вдалося взяти під контроль — там учора тривали жорстокі сутички. Надходили суперечливі повідомлення про кількість осіб, які потрапили до лікарень із вогнепальними пораненнями. Рахунок ішов на десятки.

Тимчасовий уряд провів надзвичайне засідання, на якому обговорив ситуацію в країні і заявив про початок проведення конституційної реформи, яка має перетворити Киргизстан на парламентську республіку. Нагадаємо, парламентські вибори в країні призначено на 10 жовтня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>