«НУ» і «тушки»...

15.05.2010

Чернігівська обласна­ рада переформатована. Учора п’ять із шести фракцій об’єдналися в більшість заради підтримки політики Президента Януковича. Нову коаліцію під назвою «За розвиток Чернігівщини» утворили місцеві Партія регіонів, блок «Наша Україна», Блок Литвина, Компартія і Соцпартія. Таку більшість склав 51 депутат облради з 90.

За проголошенням заяви про створення більшості в сесійній залі наглядав один із кураторів Чернігівської області від Партії регіонів — нардеп Едуард Прутнік.

Найпікантніший момент, — звісно, входження до блоку з «регіоналами» представників фракції «Наша Україна». Як повідомив кореспонденту «УМ» голова фракції Сергій Берестовий, за приєднання до коаліції проголосувало 9 із 12 членів «НУ» в облраді. І все це — «з метою розвитку області».

Голова фракції БЮТ Анатолій Богуш вважає, що формувати більшість — це особиста справа депутатів. «Але я не розумію, чому до складу нової більшості увійшла фракція Блоку «Наша Україна», — каже Богуш. — Адже перед тим як іти в раду, ці депутати висловлювали зов­сім інші позиції».

А найбільша фракція обл­ради — Блоку Тимошенко (35 членів) — тепер в опозиції. Добре, що для порушення питання про зміну голови облради — представниці БЮТ Наталії Романової — коаліціантам учора не вистачило дев’яти голосів. Хоча напередодні сесії в місцевих ЗМІ висловлювали припущення, що на сесії БЮТівську голову позбавлять посади. Втім пані Романова, як мовиться, відбулася «легким переляком». Особливих претензій до її діяльності у депутатів не було, звіт голови ради затвердили.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Своєрідний «переворот», але з іншим відтінком, учора відбувся в Київській обласній раді. Її головою обрали ставленика ПР Олександра Качного (формально — представника Соцпартії). «За» таємно проголосували 72 депутати. Досі пан Качний обіймав пост першого заступника голови облради.

Трохи раніше рада ухвалила рішення про відставку з посади голови Володимира Майбоженка, члена БЮТ.

Треба відзначити, що Блок Тимошенко мав у Київській обласній раді власну, «чисту» більшість. Однак після обрання на президентство Януковича «тіньовий» зверхник БЮТівців Київщини Богдан Губський «переформатував» фракцію так, аби поділитися владою в області з Партією регіонів, зберігши для себе чималий вплив та преференції.