Що «пожала» — те й «посіяла»

15.05.2010
Що «пожала» — те й «посіяла»

Спроби опозиції завадити «більшовикам» знову виявилися марними. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора коаліція «Стабільність і реформи» поповнилася ласим «шматком» — народним депутатом із БЮТ Олександром Фельдманом. Відповідне оголошення в парламенті зробив спікер Володимир Литвин. Фельдман — яскравий представник епохи «кучмізму», який після Помаранчевої революції «затесався» в лави БЮТ. Він був одним із найбільш одіозних перебіжчиків, які приєдналися до «помаранчевого» табору. На початку квітня Олександра Борисовича змістили з посади керівника обласної організації ВО «Батьківщина», і ось тепер він гучно грюкнув дверима.

Також учора Литвин зачитав заяву про перехід в опозицію фракції «НУНС».

Але більш резонансним питанням учорашнього дня в парламенті був розгляд постанови про кошторис Верховної Ради на 2010 рік. За ухвалення «сімейного» бюджету проголосувало 238 народних депутатів — представники чинної коаліції. Опозиція поскаржилася на те, що коаліціянти навіть не дали ознайомитися з текстом кошторису. «Литвин намагається «протягнути» кошторис, як кота в мішку, без обговорення», — скаржився БЮТівець Олег Ляшко. Так і сталося.

Уже після голосування голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов заявив, що регламентний комітет розглядав фінансовий документ ВР, і «комітет погодився на цей кошторис». За його словами, сума на забезпечення діяльності Верховної Ради становить понад 875,5 млн. грн. У зв’язку зі зростанням рівня інфляції кошторис збільшено на 15 відсотків порівняно з минулим роком. За словами «регіонала», переважна частина цих коштів піде на зарплату працівникам апарату ВР, депутатам та їхнім помічникам. Водночас Єфремов поскаржився, що частина статей витрат Ради взагалі не фінансується.