Король без титулу

15.05.2010
Король без титулу

Зусиль Леброна Джеймса виявилось замало для перемоги «Клівленда» над «Бостоном». (Фото Рейтер.)

Короля грає почет, свідчить відома приказка. Хтозна, чи чув про неї Леброн Джеймс, якого всі називають Король, але лідера «Клівленд кавальєрз» це точно стосується. Цей 25–річний гравець, котрий зараз є головною зіркою НБА, усі свої сезони провів у столиці штату Огайо. Максимальним його досягненням за цей час став єдиний вихід до фіналу «плей–оф» у 2007 році, де «кавалеристи» поступилися «Сан–Антоніо сперз». Амбітний баскетболіст усе більше розчаровується у своїй нинішній команді, а нещодавно навіть заявив, що втомився постійно вирішувати результат гри власними силами, не отримуючи допомоги від партнерів. Не здобуде Джеймс чемпіонського персня й цього року.

 

А де ж допомога?

Королева команда вчора програла «Бостону» четвертий поєдинок чвертьфінальної серії і припинила боротьбу у «плей–оф». Ця пара виявилася найзатятішою: якщо «Лейкерз», «Орландо» та «Фінікс» не поступилися своїм опонентам жодного разу, то «кавалеристи» й «кельти» провели шість ігор.

В останньому поєдинку серії, що відбувся на паркеті «Селтікс», Леброн показав звичну результативність і навіть зробив черговий «трипл–дабл»: до 27 очок додав 19 підбирань та 10 результативних передач. Але партнери знову не підтримали: зі стартової п’ятірки «Клівленда» лише центровий Шакіл О’Ніл (11) та захисник Мо Уїльямс (22) набрали двозначну кількість очок.

У «Бостона» все простіше: Реджон Рондо, Кевін Гарнет та Пол Пірс звично набирали очки, а перші два у «плей–оф» ще й підвищили свої показники порівняно з регулярним сезоном. Їм активно допомагала лава запасних: тут виділяється постать Рашида Уоллеса, чиї найкращі роки вже позаду, але досвід теж багато чого вартий.

У фіналі Східної конференції за право виходу на поєдинок із найсильнішим представником Заходу «Бостон» зіграє проти минулорічного фіналіста «плей–оф» — «Орландо меджик». «Чарівники» очікувано легко переграли «Атланту хоукс», яка не має таких зірок, як Дуайт Говард чи Вінс Картер. Особливо треба відзначити 211–сантиметрового Говарда: центровий «Орландо» у серії проти «соколів» тричі досягав «дабл–дабла», і саме від його настрою буде залежати підсумковий результат протистояння «Меджик» та «Селтікс».

Більше, але не вище й сильніше

Напередодні припинила боротьбу за чемпіонські персні «наша» «Юта джаз»: перемога над «Денвер наггетс» у першому раунді «плей–оф» стала для команди українського центрового Кирила Фесенка найбільшим досягненням. На наступному етапі «Лос–Анджелес лейкерз» витратили на «Юту» навіть менше сил, ніж їм довелося викласти у шестиматчевій серії проти «Оклахоми тандерз», яку щосили тягнув за собою найкращий бомбардир регулярної першості Кевін Дюрант.

Стосовно Фесенка, то на цьому етапі він отримав просто неймовірний шанс проявити себе в команді: у складі «Юти» серйозно травмувався турок Мехмет Окур, і тренер Джері Слоан вирішив використовувати на позиції основного центрового саме українця. Подарунком долі Кирило належно не скористався: для прикладу, в останньому поєдинку проти «Лейкерз», позавчорашньому, за 30 хвилин на майданчику він набрав лише чотири очки, хоча й зробив 12 підбирань.

Загалом у «плей–оф» українець проводив на майданчику в середньому 18,1 хвилини, набирав 3,3 очка, робив 3,9 підбирання та 1,2 результативної передачі. Показники дещо вищі за його середню результативність за всю заокеанську кар’єру, але, враховуючи час, проведений гравцем збірної України на паркеті, вони мали би бути кращими. Сам Фесенко недавно висловив сподівання, що влітку підпише новий контракт зі своєю командою.

 

ТАБЛО

НБА. «Плей–оф». 1/4 фіналу. «Бостон» — «Клівленд» — 94:85 (серія — 4:2).

У фіналах конференцій зустрінуться «Орландо» — «Бостон», «Лейкерз» — «Фінікс».

* * *

Українська суперліга. За 5–8–ме місця. «Говерла» — «Одеса» — 75:95 (серія до трьох перемог — 2:2).