Наступ зі Сходу

14.05.2010

Напередодні початку нового літнього туристичного сезону Світова організація туризму, яка є підрозділом ООН зі штаб–квартирою в Мадриді, оприлюднила кілька звітів: підсумки минулого турсезону, дані про стан туризму за перші два місяці цього року та загальний прогноз на 2010–й. Згідно з цією інформацією, світовими лідерами за кількістю витрачених у подорожах коштів залишаються німці. Минулого року в туристичних поїздках за межами своєї країни вони «викинули» 80,8 мільярда доларів. При цьому саме громадяни Німеччини здійснили найбільше у світі туристичних «вилазок» за кордон.

Друге і третє місця за товщиною туристичного гаманця посіли, відповідно, американці та британці. Але найбільшою сенсацією є те, що четверту сходинку, потіснивши французів та італійців, окупували мешканці Китаю. У закордонних туристичних поїздках громадяни комуністичної Китайської Народної Республіки минулого року залишили 43,7 мільярда доларів (на 7,5 мільярда більше, ніж 2008–го). З огляду на це, всі головні туристичні країни світу з підвищеним інтересом приглядаються до китайського ринку, намагаючись на нього вийти. За висновками експертів, це є свідченням того, що світова економічна криза зачепила Китай лише мінімально, а також того, що на тлі загальної бідності китайців, більшість з яких виживає за кілька доларів на день, у КНР з’явився потужний буржуазний клас.

Але загалом світова криза вплинула на глобальний туризм украй негативно. Якщо 2008 року загальні обсяги туризму у світі становили 942 мільярди доларів, то минулого — вже 852 мільярди, тобто падіння становило майже 10 відсотків. Після 14 місяців такого «відкату» ситуація почала поліпшуватися лише в останньому кварталі минулого року, впродовж якого спостерігалося зростання на два відсотки. Упродовж перших двох місяців цього року зростання обсягів туризму ще відчутніше — на сім відсотків. За оцінками Світової організації туризму, оприлюдненими на сайті www.e–unwto.org, упродовж поточного року загальні обсяги світового туризму мають зрости на три–чотири відсотки.

Тим часом головні туристичні напрямки зазнають змін. Потік туристів до Європи та США зменшується, натомість зростає кількість поїздок до Азії, Африки та на Близький Схід. У Південно–Східній Азії новими лідерами світового туризму мають стати В’єтнам та Камбоджа, які серйозно потіснили популярні в цьому сенсі Таїланд та Індонезію. Уперше до десятки головних туристичних країн планети увійшла Малайзія. В Африці на провідні позиції висуваються Нігерія та Кенія.

Зростання загального туристичного потоку до Європи цього року становило три відсотки. А лідерами тут упродовж січня–лютого несподівано стали дві маленькі європейські країни: Ісландія, яку за перші два місяці 2010–го відвідало на 15 відсотків більше туристів, та Естонія (зростання турпотоку — теж на 15 відсотків).

У світових масштабах найбільше прогресують Шрі–Ланка, турпотік до якої зріс на 50 відсотків, та В’єтнам із 36 відсотками приросту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>